Ga naar de inhoud
Na succesvolle test

Vaccinatie van pluimvee tegen vogelgriep stap dichterbij

Minister Adema treft voorbereidingen voor een proef om op grote schaal kippen te gaan vaccineren.

De vaccinatie van pluimvee tegen vogelgriep is een stap dichterbij gekomen. Een proef van Wageningen Bioveterinary Research heeft twee vaccins opgeleverd, die bescherming bieden tegen de ziekteverschijnselen en verspreiding van het virus tegengaan.

Minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer. Hij start nog deze zomer met een volgende test bij pluimveebedrijven. Het gaat dan om een zogenoemde veldproef in echte stallen. 

Wageningen Universiteit

In totaal heeft het onderzoeksinstituut van de Wageningen Universiteit vier vaccins onderzocht. Dat gebeurde eind vorig jaar, in opdracht van het ministerie van Landbouw. De vaccins werden in een gecontroleerde omgeving in Lelystad getest, op kleine groepen jonge kippen.

Twee van de vier vaccins bleken effectief tegen de H5N1-virusvariant, die al anderhalf jaar de Nederlandse pluimveebedrijven teistert. Miljoenen dieren moesten al worden geruimd als gevolg van de uitbraken van vogelgriep. 

Echte pluimveebedrijven

De vaccins worden nu getest in echte stallen van een of twee pluimveebedrijven. Het is niet zeker dat ze daar net zo effectief zijn. Het stalklimaat is anders, er wordt ook gevaccineerd tegen andere ziektes en er gaan andere ziektekiemen rond. Daardoor kan de werking negatief worden beïnvloed.

De veldproef, die noodzakelijk is om Europese goedkeuring voor een vaccin te krijgen, gaat ruim een jaar duren. Daarbij wordt ook gekeken hoe lang kippen na de vaccinatie immuun blijven voor de vogelgriep. De eerste resultaten worden eind dit jaar verwacht.

Voorstanders

In Europa zijn vooral Nederland en Frankrijk voorstanders om pluimvee te vaccineren tegen vogelgriep. Probleem was echter, dat er tot nu toe geen vaccins waren, die beschermen tegen de ziekteverschijnselen en die verspreiding van het virus voorkomen. 

Behalve in Nederland worden daarom ook in Frankrijk (eenden), Italië (kalkoenen) en Hongarije (ganzen) vaccins getest. De resultaten van die proeven zijn nog niet bekend.

Vaccinatieprogramma

De Tweede Kamer wil dat minister Adema haast maakt met het vaccineren van pluimvee tegen vogelgriep. Daarom kondigt de minister in zijn brief aan dat hij al voorbereidingen treft voor een pilot, waarbij op een iets grotere schaal pluimveebedrijven in Nederland worden gevaccineerd. De proef zou op zijn vroegst eind dit jaar kunnen beginnen en is bedoeld om ervaring op te doen voor een landelijk vaccinatieprogramma. 

Europese
Lees ook:
Europese autoriteiten: uitbraak vogelgriep is 'meest verwoestende' ooit