Ga naar de inhoud
Monsterzege BBB

Supereigenwijs en een vechter: dit is Caroline van der Plas volgens familie en vrienden

Dat Caroline van der Plas zou scoren bij deze verkiezingen, hadden vrienden en collega's wel verwacht, maar van zo'n monsterzege had niemand durven dromen. Waartoe is zij in staat en hoe blijft Caroline, Caroline? Vrienden en goede bekenden van de populaire voorvrouw van BBB vertellen. "Onze uitjes met de vriendinnengroep zijn heilig voor haar."

Oudere broer Ian van der Plas weet nog goed hoe eigenwijs zijn jongere zusje vroeger kon zijn. "Caroline was 15 jaar toen ze, in kleurrijke hippiekleren, naar me toe kwam en zei: ik ga morgen naar een Live Aid-concert in Londen. En dat mag je niet tegen papa en mama vertellen." Lachend: "Typisch mijn zusje: niet te stoppen als ze iets wil."

Monsterzege

Ian - ondernemer en woonachtig in Amsterdam - stond gisteren naast haar toen de monsterzege van de BoerBurgerBeweging bekend werd. "We waren totaal verrast. Dit hadden we niet zien aankomen. Ik ben enorm trots op mijn zus", zegt hij. "Caroline heeft zo hard voor de partij geknokt. Ze heeft een paar jaar geleden onbetaald verlof genomen en haar lijfrente naar voren gehaald om rond te kunnen komen."

De 55-jarige Caroline van der Plas heeft met haar overwinning bij de Provinciale Statenverkiezingen geschiedenis geschreven. Politici kunnen niet meer om haar heen. De politica en moeder van twee zoons werd geboren in het Brabantse Cuijk en begon haar loopbaan als journalist. Zo schreef ze voor een blad over de vleesindustrie en werd ze later communicatiemedewerker voor onder andere de Nederlandse Bond van Varkenshouders.

Daarna startte ze met de oprichting van de partij BBB. In datzelfde jaar verloor ze haar man Jan, die overleed aan alvleesklierkanker, slechts 9 weken nadat hij de diagnose had gekregen.

Tractor

Vanuit het niets kwam ze in 2021 met een zetel in de Tweede Kamer terecht. Haar entree op het Binnenhof mét tractor was legendarisch.

Ad Baltus, koeienboer en bestuurslid van BBB, is eigenaar van die tractor. "Ik weet nog goed dat ik die avond met Caroline een gesprekje had: hoe kunnen we in stijl naar het Binnenhof in Den Haag rijden? Diep in de nacht heb ik een dieplader geregeld die de tractor naar Den Haag kon rijden. Caroline is daar toen in gaan zitten, want ze kan zelf niet rijden. Ze is altijd wel in een voor een gekke actie."

De melkboer kent Van der Plas via haar account @BoerBurgerTweet. "Ze twitterde altijd veel leuke weetjes over het boerenleven. Toen ze via het account meldde dat ze een politieke partij wilde oprichten, heb ik contact met haar gezocht. Waarom ik dat wilde? De opmerking van D66'er Tjeerd de Groot om de veestapel te halveren, was voor mij de druppel."

De BBB moet na de historische overwinning laten zien wat ze in haar mars heeft. De tijd van roepen vanaf de zijlijn is voorbij en dat brengt veel verantwoordelijkheid met zich mee, erkent Baltus. "Maar vergis je niet, we zijn al drie jaar bezig hè. En Caroline heeft zoveel doorzettingsvermogen. We gaan vanaf vandaag keihard met elkaar aan de slag."

Erik Stegink - partijvoorzitter van BBB - noemt authenticiteit de belangrijkste kracht van BBB én voorvrouw Van der Plas. "Als iets uit je hart komt, blijft het groeien en ben je bereid alles te geven. We willen het echt anders in het land, daar geloven we in. Dat is BBB, dat is Caroline. Het is geen kunstje wat ze doet."

Moeder als voorbeeld

Politiek is haar ook met de paplepel ingegoten, zegt haar Ierse moeder Nuala Fitzpatrick (84). Moeder Van der Plas was jarenlang wethouder voor het CDA, haar vader was VVD'er. "We hadden het vroeger aan de eettafel altijd over politiek", zegt Nuala. "Flinke discussies waren dat, want we waren het nooit met elkaar eens. Caroline was vroeger links georiënteerd."

Moeder Nuala omschrijft haar dochter als ondernemend en altijd enthousiast. "Op haar derde kon ze al lezen. Ze was altijd bezig als puber, had veel vriendinnen en allerlei bijbaantjes toen ze op de havo zat. Zoveel, dat haar studie erbij inschoot."

De taak die nu op de schouders van Caroline van der Plas rust, is enorm. Natuurlijk zijn er ook zorgen bij haar moeder. "Natuurlijk maak je je ook zorgen over wat er allemaal op haar af gaat komen. Ik zie mijn dochter de laatste tijd meer op tv dan thuis." 

Vriendinnengroep

Goede vriendin Marga de Vries had het daar laatst nog met Van der Plas over. "Wij waarschuwen als vriendinnen vaak: neem eens wat rust. Maar dat heeft weinig zin. Ze is wat dat betreft heel eigenwijs."

De vriendinnengroep is heel belangrijk voor Caroline. "We zijn al jaren met een trouw groepje uit Deventer. We zaten met elkaar in een meidenkoor. Elke maandagavond, met een borrel op het podium, stonden we te zingen. En we plannen regelmatig met de groep een uitje. We zijn laatst nog in Volendam geweest. Lachen, zingen en wijntjes drinken."

Premier Van der Plas?

Waar het politieke avontuur van Caroline gaat eindigen? "Geen idee. Wij maken al grapjes over Caroline in het Torentje", zegt vriendin Marga. "Ze wil wel echt iets betekenen, niet in de oppositie, maar echt meebesturen. Ze is ook veel meer op ons land gericht, dan op het buitenland."

Zelf premier worden is niet haar ambitie, denkt moeder Nuala. "Ze geniet van haar baan in de Tweede Kamer. Ze heeft denk ik niet de ambitie om minister-president te worden. Voor Caroline is het belangrijker dat ze een bijdrage levert aan de samenleving."

Bron: RTL Nieuws