Blijdschap (PvdA en GroenLinks), ongeloof (BBB), verdriet (CDA): alle emoties kwamen gisteravond voorbij toen de exitpolls bekend werden. Hier lees je hoe Haagse politici en Nederlandse media reageerden op de verkiezingsuitslagen. 'KaBBBoem.'
Een groot deel van Nederland trok gisteren naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen en om voor de waterschappen te stemmen. Toen de exitpoll van Ipsos in opdracht van de NOS gisteravond bekend werd gemaakt, was er vooral ongeloof om de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) van Caroline van der Plas.
Ongeloof, trots en blijdschap bij BBB
De BBB wint als nieuwkomer zo'n 15 zetels in de Eerste Kamer, net zoveel als de combinatie GroenLinks/PvdA. Vol ongeloof, trots, blijdschap gaf Van der Plas een toespraak aan haar achterban. Bekijk die hier:
Caroline van der Plas: 'Kiezer heeft stem laten horen, en hoe'
Verdriet bij CDA
Heel anders ging het eraan toe bij het CDA. Die partij kreeg gisteren te horen dat het aantal stemmen ten opzichte van de vorige verkiezingen is gehalveerd. De partij houdt nog 5 zetels over in de Eerste Kamer. "Dit doet pijn", zei CDA'er Hugo de Jonge erover. Hij feliciteerde de BBB en sprak van een 'aardverschuiving', bekijk dat hier:
Hugo de Jonge over verlies CDA: 'Dit doet pijn'
CDA-leider Wopke Hoekstra noemde het verlies van zijn partij een 'buitengewoon bittere pil'. De uitslag was nog slechter dan gehoopt, zei hij:
Hoekstra: 'Buitengewoon bittere pil, slechter dan we hadden gehoopt'
Succesvolle samenwerking
Blijdschap was er juist weer wel bij GroenLinks en de PvdA, de samenwerking van die partijen blijkt succesvol bij de exitpoll. Ze eindigen volgens Ipsos net als de BBB met vijftien zetels in de Eerste Kamer. De partijen zijn in extase, zoals te zien is in deze video:
Blijdschap bij GroenLinks en PvdA: 'Kans is reëel dat het kabinet linksom gaat'
'Stabiliteit blijft'
Dan premier Rutte, die met de VVD iets lijkt te verliezen. De partij gaat van twaalf naar tien zetels in de Eerste Kamer. Wat voor Rutte vooral pijn doet is dat de coalitie flink inlevert in de Eerste Kamer: de regeringspartijen samen gaan van 32 naar 24 zetels, voor een meerderheid zijn 38 zetels nodig.
Toch maakt de premier zich niet druk om de bestuurbaarheid van het land. "Ik denk ook dat het kabinet stabiel kan blijven de komende jaren, omdat het partijen zijn die ook verantwoordelijkheid willen nemen", zei Rutte gisteravond laat voor de camera van de NOS.
Eerder op de avond feliciteerde hij BBB-leider Van der Plas. "Zij heeft het vreselijk knap gedaan", zei de premier:
Rutte: 'Felicitaties aan de BBB'
D66 en ChristenUnie
D66-leider Sigrid Kaag vindt dat haar partij 'best tevreden' mag zijn dat zij 'ondanks alle tegengeluiden' zes zetels lijkt te behalen in de Eerste Kamer. Dat zou een verlies betekenen van een zetel. D66 zit samen met het CDA, de VVD en de ChristenUnie in de regeringscoalitie.
ChristenUnie-leider Mirjam Bikker sprak van 'een spannende avond'. "Nadat we vier jaar geleden het grootste aantal stemmen bij de Statenverkiezingen ooit haalden, hebben we alles op alles gezet om dat te evenaren. En spannend zal het nog even blijven", vatte ze de exitpolls samen.
Oppositiepartijen
Thierry Baudet, voorman van Forum voor Democratie (FvD), zag zijn partij een flink aantal zetels verliezen. In Rotterdam ging de partij zelfs van de grootste vier jaar geleden naar een magere 3,6 procent van de stemmen nu. Toch noemde de politicus de voorlopige uitslag 'prachtig' en 'een hartstikke goed begin'. Volgens Baudet is zijn partij bezig met een project 'van de lange adem'.
PVV-leider Geert Wilders zei blij te zijn dat de coalitie 'terecht een forse draai om de oren; heeft gekregen. "Het kabinet heeft zijn langste tijd gehad en de PVV de mooiste tijd nog voor zich!", zei Wilders in zijn toespraak.

Volt-leider Laurens Dassen zei het 'geweldig' te vinden dat zijn partij straks ook in de provincies en in de Eerste Kamer vertegenwoordigd lijkt te zijn. Het betekent dat het 'optimistische' en 'progressieve geluid' van de nog jonge partij aanslaat bij de kiezer, zei Dassen.
Annabel Nanninga vindt het 'echt heel goed' als ze met haar partij JA21 drie zetels weet te behalen, waar het nu op lijkt. "We houden ons echt staande in een golf van minnetjes en rode cijfers", zei ze nadat de exitpolls bekend werden.
Media
En de media? Die hebben het ook over maar één ding: de winst van Caroline van der Plas. "Een dreun voor de coalitie", kopt de Volkskrant. "De regering staat nu van twee kanten onder druk", schrijft het AD. "De macht wisselt in de provinciehuizen", schrijft Trouw.
Ook in het buitenland zijn onze verkiezingen niet onopgemerkt gebleven. "Boerenprotestpartij boekt grote winst", kopt het Britse persbureau Reuters. "Protesten veranderen nu in stemmen", schrijft het Franse persbureau AFP.
En als klap op de vuurpijl, de voorpagina van De Telegraaf vandaag: "KaBBBoem".