Ga naar de inhoud
'Het is gewoon slecht'

Tweede Kamer wil uiterlijk e-sigaret grondig aanpassen: 'Maak ze saai'

Beeld © ANP

Het uiterlijk van de e-sigaret (vape) moet flink op de schop: de vapes moeten saai worden en veel meer op een gewone sigaret gaan lijken. Dat wil D66 en een meerderheid van de Tweede Kamer lijkt dat plan te steunen. 'Jongeren vinden het nu stoer om zo'n accessoire met glitters te hebben, terwijl vapen ontzettend ongezond is.'

De e-sigaret (het 'vapen') is populair onder jongeren. En er zijn steeds meer aanwijzingen dat de e-sigaret voor jongeren een 'opstapproduct' is naar gewone sigaretten.

Geen luxeaccessoire

Steeds meer partijen in de Tweede Kamer willen daarom de strijd aangaan met de e-sigaret: zo worden de meeste smaakjes, zoals mango en aardbei, al verboden dit jaar.

Volgens D66 is de populariteit ook grotendeels te danken aan het feit dat e-sigaretten eruitzien als een luxeaccessoire. "De vapes lijken op een lipgloss of op een marker. Ze zitten vaak vol kleuren en er zijn vapes vol glitters. Ouders hebben vaak ook geen idee wat de jongeren eigenlijk precies bij zich hebben. Super zorgwekkend", zegt D66-Kamerlid Jeanet van der Laan.

Er zijn zelfs e-sigaretten in omloop die lijken op airpods, vervolgt Van der Laan. "Daardoor lijkt het een glamour-accessoire, terwijl het gewoon roken is en dus schadelijk voor de gezondheid. En jongeren worden door al die tierelantijnen verleid om te gaan roken."

Slimme marketing

Volgens de partij zit er een slimme marketing achter de e-sigaretten waar miljarden aan wordt verdiend. "Dat moeten we echt niet willen. E-sigaretten moeten er daarom zo neutraal en uniform mogelijk uit komen te zien. Het liefst moeten ze lijken op een gewone sigaret. Of anders gewoon wit of zwart. Want het is gewoon roken."

Of dit het product minder aantrekkelijk maakt voor jongeren? De partij denkt van wel. "Kijk naar het aanpassen van de pakjes gewone sigaretten: die zijn ook neutraal gemaakt. Door het uiterlijk minder aantrekkelijk te maken, grijpen we minder snel naar dit schadelijke product."

Vandaag praat de Tweede Kamer in een debat over onder andere roken. D66 dient vandaag een motie in, die een meerderheid lijkt te halen. Sommige partijen, zoals de PvdA en SP, willen nog veel verder gaan in de strijd tegen de vapes.