Ga naar de inhoud
Coronabeleid

Testen en thuisblijven bij corona niet langer nodig, adviseert OMT

Non-covidverklaringen boden even verlichting voor Vaccinaties op Reis. Beeld © Getty

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert het kabinet om het advies om in isolatie te gaan bij een positieve coronatest los te laten. Ook het thuisblijven bij klachten en het doen van een zelftest kunnen volgens de belangrijkste adviseur van het kabinet op het gebied van corona, los worden gelaten.

Corona is volgens het OMT geen pandemie meer, maar bevindt zich in de zogeheten endemische fase, wat inhoudt dat het virus bij het dagelijks leven hoort.

Generieke maatregelen

Maatregelen tegen corona moeten zo veel mogelijk gelijk worden gesteld aan 'generieke maatregelen' die als gelden voor andere luchtweginfecties, adviseert het OMT.

Zorgmedewerkers hoeven in principe ook geen mondneusmasker meer te dragen als ze binnen 1,5 meter van een patiënt komen. "Dat is in de huidige epidemiologische fase over het algemeen niet meer nodig", aldus het OMT.

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers moet nog een besluit nemen maar in het verleden nam het kabinet de adviezen van het OMT meestal over.

OMT-advies:
Lees ook:
OMT-advies: op meer plekken medisch mondkapje, ook als je zit

Jaar geleden

Een jaar geleden adviseerde het OMT nog om de isolatieduur van met corona besmette personen te verkorten van zeven naar vijf dagen. Toen moest de persoon wel minimaal 24 uur klachtenvrij zijn.

Na die isolatieperiode moest nog wel de daaropvolgende vijf dagen lang een medisch mondkapje worden gedragen.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update