Nederland gaat ongeveer tien Russische diplomaten uitwijzen. Dat heeft minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken zojuist bekendgemaakt. De stap wordt genomen omdat Rusland geen visa wil verstrekken aan Nederlandse diplomaten die op de ambassade in Moskou en het consulaat-generaal in Sint Petersburg zouden moeten werken.
De onderhandelingen daarover tussen beide landen zijn vastgelopen. Nederland had Rusland een ultimatum gesteld dat vandaag is verstreken. Daarom worden nu tegenmaatregelen genomen. Minister Hoekstra spreekt van een 'significante stap'.
Spionage
Rusland zou steeds opnieuw proberen inlichtingenofficieren in Nederland te stationeren als diplomaten, stelt het kabinet. Vorig jaar werden al eens zeventien Russische diplomaten uitgezet wegens spionage.

Nederland wil dat de Russische ambassade in Den Haag straks maximaal evenveel diplomaten telt als de Nederlandse ambassade in Moskou. Dat betekent volgens Hoekstra dat 'ongeveer tien' Russische diplomaten Nederland zullen moeten verlaten.
Daarnaast moet het Russische handelskantoor in Amsterdam dicht. Nederland gaat zelf, vanwege personeelsgebrek, het Nederlandse consulaat-generaal in Sint Petersburg sluiten. Nederland vindt het belangrijk dat de ambassades over en weer openblijven 'als communicatiekanaal'.

Maar in de Tweede Kamer gaan ook stemmen op om de Russische ambassadeur uit te wijzen en de diplomatieke banden te verbreken. "Dat zou echt de allerlaatste stap zijn", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Dat gaat het kabinet nu te ver. Ook in andere Europese landen houden ze de laatste lijn open."
Nieuw dieptepunt
Samenwerking met Rusland zit er eenvoudigweg niet meer in, zegt Lambie. "Diplomatiek overleg met het Rusland van Poetin, iets wat tien jaar geleden heel normaal was, is echt verleden tijd." Hij signaleert een steeds verder toenemende spanning in de verhouding tussen de twee landen. "Die relatie was al zeer slecht door de ramp met de MH17 en de oorlog in Oekraïne, maar dit is toch echt wel een nieuw dieptepunt."