Ga naar de inhoud
'Nog geen standpunt'

Minister sprak voor haar beurt over wet verantwoord ondernemen

Minister Adriaansens van Economische Zaken. Beeld © ANP

Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) erkent dat zij voor haar beurt heeft gesproken toen zij zich kritisch uitliet over een initiatiefwet over internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO). Zij biedt haar excuses aan en benadrukt dat het kabinet nog geen standpunt heeft ingenomen over het voorstel.

Adriaansens zei tegen RTL Nieuws dat zij moeite heeft met het wetsvoorstel: "Wat het kabinet niet wil, is dat ons bedrijfsleven op achterstand komt te staan ten opzichte van concurrenten over de grens en elders in de EU. Daarnaast wil het kabinet niet dat bedrijven straks verantwoordelijk zijn voor zaken waar zij geen invloed op hebben, bijvoorbeeld het productieproces bij toeleveranciers."

Onder het voorstel staan niet alleen de handtekeningen van PvdA, GroenLinks en SP, maar ook die van de regeringspartijen ChristenUnie en D66.

Ook haar partijgenoot Liesje Schreinemacher, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, liet zich kritisch uit over de wet. RTL Nieuws trok daaruit de conclusie dat het kabinet een blokkade had opgeworpen.

"Dat klopt gewoon niet", aldus Adriaansens tijdens een Kamerdebat over het vestigingsklimaat. "Wij zijn nog in gesprek." Het is volgens de minister aan de Tweede Kamer om zich over het wetsvoorstel te buigen. "Wij zullen dat proces zijn gang laten gaan."

'Situatie vertroebeld'

Ter verdediging voert Adriaansens aan dat het kabinet in het coalitieakkoord ook heeft opgeschreven dat het 'superbelangrijk' is dat bedrijven bij het ondernemen over de grens rekening te houden met de wereld om hen heen. Daarbij is ook afgesproken dat daar wetgeving voor moet komen. "Ik denk dat dat de situatie vertroebeld heeft."

Kabinet
Lees ook:
Kabinet blokkeert omstreden wet voor maatschappelijk verantwoord ondernemen

De Kamer reageert met opgetrokken wenkbrauwen op de uitglijder van de twee VVD-bewindsvrouwen. Kamerlid Stieneke van der Graaf van de ChristenUnie wijst er fijntjes op dat het recht van initiatief 'een belangrijk recht is' voor de volksvertegenwoordiging. "Het is de gewoonte dat het kabinet zich dan terughoudend opstelt. Het is immers adviseur van de Tweede Kamer." Van der Graaf is wel blij dat Adriaansens de zaak nu heeft opgehelderd. Maar GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger noemt het 'toch een moeilijk verhaal'.

'Volstrekt belachelijk'

Eerder in het debat noemde BBB-voorvrouw Caroline van der Plas, zelf geen voorstander van de IMVO-wet, het al 'volstrekt belachelijk' dat het kabinet een voorstel vanuit de Kamer zou torpederen. "Dat het als een soort heldendaad wordt gezien door de VVD, dat vind ik heel erg. Ik zal tegen die wet stemmen, en de VVD zou dat hier ook kunnen doen. Dat is een democratisch besluit."