Ga naar de inhoud
Jarenlange discussie

Knoop doorgehakt: kinderhartchirurgie in Rotterdam en Groningen

Een afdeling kinderhartchirugie Beeld © ANP

De kinderhartchirurgie in ons land gaat geconcentreerd worden in Rotterdam en Groningen. Dat is het voorgenomen besluit van minister Ernst Kuipers melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Daarmee komt een einde aan een decennialange discussie. De afdelingen in Utrecht en Leiden moeten sluiten.

Nederland telt momenteel vier centra waar kinderen kunnen worden geopereerd aan aangeboren hartafwijkingen. De operaties die hier worden uitgevoerd zijn vrij zeldzaam en voor de kwaliteit van de zorg is het beter om de zorg te concentreren. Bovendien zijn er maar 12 chirurgen in ons land die deze complexe hartoperaties uitvoeren.

Felle discussies 

Iedereen was het er wel over eens dat het samenvoegen van behandelteams door een of twee centra te sluiten, noodzakelijk is. Maar de manier waarop zorgde voor felle discussies: geen ziekenhuis wil dit specialisme uit handen geven. Ouders van patiëntjes startten een petitie. 

Omdat de ziekenhuizen er zelf niet uitkwamen, hakte minister Kuipers zelf de knoop door: hij gaat voor de locaties van het Erasmus MC en het UMC Groningen. Er komt een overgangsperiode van 2,5 jaar voor de afdelingen in Leiden en Utrecht die dus moeten sluiten.

De ziekenhuizen hebben twee weken de tijd om op het plan van Kuipers te reageren. 

Groningse
Lees ook:
Groningse artsen (en ouders) blij: 'Blijft kinderhartchirurgie toch in UMCG?'

Klap 

Het voorgenomen besluit is een klap voor vooral het UMC Utrecht. Eerder werd nog de voorkeur uitgesproken voor het openhouden van de centra in Rotterdam en Utrecht. "We zijn enorm teleurgesteld in het voorgenomen besluit van de minister om in de toekomst complexe interventies bij volwassenen en interventies bij kinderen niet langer in het UMC Utrecht te laten plaatsvinden", aldus het ziekenhuis.

In Utrecht is men van mening dat in het voorgenomen besluit 'het belang van instellingen boven dat van de kwaliteit en continuïteit van zorg voor patiënten gaat'.  

Onaangenaam verrast

Ook het LUMC staat 'uiteraard niet achter' het plan en is 'onaangenaam verrast'. Het Erasmus MC in Rotterdam en het UMC Groningen zijn juist erg te spreken over het plan.

Eind 2021 besloot verantwoordelijk minister Hugo de Jonge Groningen en Leiden te sluiten, maar dat besluit leidde toen tot een storm aan kritiek. De locatiekeuze zou onvoldoende onderbouwd zijn, klonk de kritiek bij kenners en in de Tweede Kamer.

De Jonges opvolger, minister Ernst Kuipers, besloot enkele maanden later daarom de zorgautoriteit NZa opnieuw naar de kwestie te laten kijken. Kuipers heeft de knoop nu dus doorgehakt. Hij vindt dat de concentratie haast heeft, ook omdat enkele chirurgen binnenkort met pensioen gaan. 

Kinderhartchirurg Wouter van Leeuwen (42) van het Erasmus MC is één de 12 chirurgen in ons land die deze complexe hartoperaties uitvoert. Hij specialiseerde zich negen jaar lang om dat te kunnen doen. "Per jaar voeren we in Nederland bij 170 heel jonge kinderen dit soort hartoperaties uit", zei hij eerder tegen RTL Nieuws.

"Een paar van de chirurgen zijn al zestigplus en hebben dus geen carrière van jaren meer." Van Leeuwen vergelijkt de operaties met het aan de grond zetten van een enorme Boeing. "Om dit succesvol te doen, heb je een speciaal team nodig dat precies op elkaar is ingespeeld."

NFU: ziekenhuizen komen er onderling niet uit

De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) meldde vorige week dat de ziekenhuizen onderling niet tot een besluit konden komen over welke centra het beste open konden blijven. De federatie gaf de opdracht daarom terug aan de minister. De NFU laat vandaag weten nog niet te willen reageren, maar eerst de brief van Kuipers te willen lezen.