Ga naar de inhoud
Groeiend probleem

Partijen willen hardere aanpak van gokbedrijven die jongeren aanspreken

Beeld © Getty

Een aantal partijen in de Tweede Kamer vindt dat het kabinet harder moet optreden tegen gokbedrijven die tegen de regels in jongeren blijven aanzetten tot online gokken. Dat is in Nederland verboden, maar in de praktijk stelt de verplichte leeftijdscontrole weinig voor, zeggen SP, PvdA, SGP en de ChristenUnie.

De vier partijen willen dat er een 'two-strikes-you’re-out-model' gaat gelden, waarbij een gokbedrijf zijn vergunning verliest als het voor de tweede keer in de fout gaat. Ze reageren daarmee op berichtgeving van RTL Nieuws dat online gokken op veel middelbare scholen een groeiend probleem vormt. 

Zorgen
Lees ook:
Zorgen om online gokken in de klas: 'Ze denken snel geld te verdienen'

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker: "Ik ben er klaar mee dat gokbedrijven een loopje nemen met de bescherming van onze jongeren. Als bedrijven keer op keer de regels overtreden en onze jongeren aanzetten tot gokken, moet het maar afgelopen zijn."

Niet serieus genomen

Gokbedrijven mogen geen reclame maken die gericht is op jongeren en jongvolwassenen, maar volgens de vier wordt dat verbod niet serieus genomen. 

Reclame
Lees ook:
Reclame voor online gokken wordt grotendeels verboden

De partijen wijzen op de recente boete van vier ton die aan gokaanbieder Jack's Casino werd opgelegd nadat die een reclamemail verstuurde naar zijn klantenbestand zonder daarbij de jongvolwassenen uit de mailing te halen. 

Kort daarvoor was ook al een andere grote aanbieder, TOTO, beboet voor dezelfde overtreding