Ga naar de inhoud
Ook niet onder neutrale vlag

Kamer: kabinet moet pleiten voor boycot Rusland bij Olympische Spelen

Beeld © ANP

De Tweede Kamer wil dat de Nederlandse regering duidelijk maakt dat Russische sporters niet mogen deelnemen aan de Olympische Spelen in Parijs in 2024. Ook mogen zij van de Kamer niet meedoen onder een neutrale vlag. Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt een voorstel daartoe van PvdA-Kamerlid Kati Piri.

Aanleiding daarvoor is de oorlog van de Russen in Oekraïne. "Veel Oekraïense atleten vechten nu mee in uniform aan het front", zegt Piri. "Helaas is een aantal ook al gesneuveld in deze brute oorlog. Dan is het onaanvaardbaar dat Russische atleten gewoon deel kunnen nemen aan de Olympische Spelen, onder welke vlag dan ook."

Piri wil dat het kabinet nu druk gaat zetten op het Internationaal Olympisch Comité om Rusland uit te sluiten van de Spelen.

Gezamenlijk standpunt

Rutte zei eerder deze week dat hij met andere landen aan het overleggen is om tot een gezamenlijk standpunt te komen.

Ook de Oekraïense president Volodimir Zelenski pleit ervoor om Russische sporters te weren van de Zomerspelen in 2024. "Pogingen van het IOC Russen in actie te laten komen op de Olympische Spelen zijn pogingen de hele wereld te vertellen dat terreur op de een of andere manier aanvaardbaar is", zei Zelenski al eerder.