Ga naar de inhoud
Plan van VVD

Kamer doet moreel appel: salaris bagagepersoneel Schiphol moet omhoog

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP / Robin van Lonkhuijsen

Als het aan een meerderheid in de Tweede Kamer ligt, krijgt personeel dat zich op Schiphol bezighoudt met passagiers en bagage straks méér salaris. Eerder kregen beveiligers op de luchthaven een loonsverhoging. Nu moeten volgens de VVD, met steun van een Kamermeerderheid, ook andere medewerkers meer betaald krijgen. Dat geld moet dan bij de luchtvaartmaatschappijen wegkomen.

De VVD wil dat minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat de druk op luchtvaartmaatschappijen verhoogt. Zo hoopt de partij dat passagiers- en bagageafhandelaars op Schiphol meer salaris krijgen.

Lange rijen

Vorige zomer stonden er op Schiphol lange rijen door een personeelstekort bij de beveiliging, zegt VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis. "We hebben vorig jaar allemaal de grote problemen gezien op Schiphol. Lange rijen voor vakantievluchten, soms zelfs gemiste vakantievluchten."

Toen die medewerkers een loonsverhoging kregen, werden de problemen opgelost. De VVD wil nu dat hetzelfde gebeurt met bagagemedewerkers, daar is nog altijd een groot tekort aan.

"We moeten doen wat nodig is en dat is de lonen verhogen van passagiers- en bagage-afhandelaars", zegt Koerhuis.
 

'Bagagepersoneel
Lees ook:
'Bagagepersoneel Schiphol doet al jaren te zwaar werk, controle ontbreekt'

Duurdere tickets

Vakbond FNV is al sinds september bezig om de cao-lonen voor deze medewerkers omhoog te krijgen. Er is alleen wel een obstakel. "Schiphol wil de verhoging zelf niet betalen, maar vindt dat de luchtvaartmaatschappijen de kosten moeten dekken", zei Stijn Jansen van de FNV daar eerder deze week over tegen RTL Nieuws.

Het zijn de luchtvaartmaatschappijen die contracten hebben met de bagageafhandelaren, en niet Schiphol. Het geld zou dus bij de maatschappijen vandaan moeten komen. Een tickettoeslag is daarvoor nu een prima oplossing, zei Jansen daarover. "Zolang mensen maar betaald krijgen."

Maar niet iedereen liet weten evenveel vertrouwen te hebben in het idee. Zo zei bagagemedewerker Ton Kukler zijn twijfels te hebben bij een eventuele toeslag. "Vliegtickets zijn inmiddels al superduur, maar wij hebben er qua loon niks bijgekregen. Het duurt allemaal veel te lang."

Hoe het kabinet de druk op luchtvaartmaatschappijen moet verhogen om bagagepersoneel meer te laten betalen, is niet duidelijk.

Schiphol:
Lees ook:
Schiphol: nog geen garanties voor probleemloze meivakantie