De nareisbeperking voor familie van statushouders die het kabinet had ingesteld om de asielstroom in te perken is in strijd met het nationale en Europese recht. Dat heeft de Raad van State geoordeeld. Nu de nareisbeperking van het kabinet definitief van tafel is geveegd, komt er naar verwachting een groep van ruim 1000 mensen naar ons land.
Eerder noemden rechters de beperking al onwettig en in strijd met nationale en internationale verdragen. Tegen deze uitspraak van de Raad van State is geen beroep meer mogelijk: de nareisbeperking is nu definitief van tafel.
Het kabinet besloot in augustus dat gezinsleden van erkende vluchtelingen, ofwel statushouders, zes maanden langer moeten wachten voordat ook zij naar Nederland mogen komen.
De staatssecretaris vroeg de Raad van State om een definitief oordeel of de nareismaatregel juridisch houdbaar is. Dat deed hij nadat meerdere statushouders na de invoering van de nareisbeperking naar de rechter stapten en zij allemaal gelijk kregen.
'Een enorme tegenvaller'
"Dit is een grote tegenvaller voor de staatssecretaris en voor het kabinet", zegt politiek verslaggever Floor Bremer. "Ook al zagen ze deze beslissing al wel aankomen na uitspraken van eerdere rechters en waarschuwingen van de eigen ambtenaren van het ministerie. Het was een belangrijke eis van de VVD in de onderhandeling van het asielakkoord in augustus. Het kan leiden tot instabiliteit in de coalitie."

Intussen broedt het kabinet op andere maatregelen om de asielinstroom te beperken. De opties daarvoor zijn beperkt, al is het maar omdat de coalitie van VVD, CDA, D66 en CU er sterk verdeeld over zijn. Morgen en overmorgen is er een speciale EU-top waarover onder andere over migratie wordt gesproken.
Staatssecretaris Eric Van Der Burg laat desgevraagd weten: "De hoogste rechter heeft gesproken. Wij voeren uit wat de rechter vraagt. De nareismaatregel komt te vervallen. Het betekent dat nareizigers bericht zullen ontvangen dat zij een inreisvisum kunnen ophalen. Zij hoeven niet meer te wachten op geschikte huisvesting."