Ga naar de inhoud
Twee-status-systeem

CDA wil asielcrisis aanpakken met andere beoordeling vluchteling

Door te weinig opvangplekken sliepen vluchtelingen vorig jaar buiten in Ter Apel Beeld © ANP

Het CDA wil de vluchtelingencrisis aanpakken met een nieuw asielsysteem. Volgens de partij moet er een onderscheid komen tussen echte vluchtelingen en mensen die hier tijdelijk opvang nodig hebben omdat het in eigen land niet veilig is. Zo'n systeem moet in ieder geval het aantal nareizigers dat naar Nederland komt sterk verminderen.

Nu krijgt nog iedere vluchteling die naar Nederland komt dezelfde rechten. Het CDA wil een zogenaamd twee-status-stelsel. Volgens de partij bestaat zo'n systeem in Duitsland en België ook al. Nederland kende tot ruim twintig jaar geleden ook zo'n stelsel.

Twee soorten vluchtelingen

Het werkt als volgt. Vluchtelingen die hier naar verwachting heel lang kunnen blijven, krijgen in het nieuwe stelsel een visum voor minimaal drie jaar. Ook krijgen zij een vluchtelingenpaspoort en alle rechten die vluchtelingen nu ook hebben. Daarnaast mogen zij hun familieleden naar Nederland halen, de zogenoemde nareizigers.

Volgens het CDA zou het gaan om ongeveer driekwart van alle vluchtelingen die tot deze 'permanente' categorie behoren.

Rutte
Lees ook:
Rutte wil migratie beperken met betere grenscontroles en snellere terugkeer

"Aan de andere kant zijn er vluchtelingen waarvan we denken dat het redelijk is om aan te nemen dat ze binnen heel korte tijd weer terug kunnen", legt CDA-Kamerlid René Peters uit. "Die mensen die hier maar tijdelijk mogen blijven, hoeven niet dezelfde rechten te krijgen."

Zij maken bijvoorbeeld geen kans op gezinshereniging en krijgen meer basale sociale bijstand aangeboden. Ook is hun visum voor één of maximaal drie jaar geldig. Het CDA denkt dat ongeveer een kwart van alle vluchtelingen tot deze categorie behoort.

Vanavond debat

Het CDA gaat de plannen vanavond voorstellen in een debat met premier Rutte. Het debat volgt na een belangrijke uitspraak van de Raad van State vanochtend. Daaruit zal blijken of de zogenoemde nareisbeperking van het kabinet standhoudt.

Het kabinet besloot vorige zomer dat gezinsleden van erkende vluchtelingen, ofwel statushouders, maximaal vijftien maanden moeten wachten voordat ook zij naar Nederland mogen komen, maar rechters hebben gezegd dat dit 'onwettig' is. De Raad van State komt nu met een definitieve conclusie over die maatregel.

Crisisnoodopvang
Lees ook:
Crisisnoodopvang asielzoekers langer open dan 1 april