Ga naar de inhoud
De Jonge werkt plan uit

Maximaal 50.000 euro subsidie voor starters die een huis willen kopen

Starters op de woningmarkt kunnen straks maximaal 50.000 euro aan subsidie krijgen voor het kopen van een woning. Dat schrijft minister Hugo de Jonge voor Wonen en Ruimtelijke Ordening in een brief aan de Tweede Kamer.

Eind vorig jaar besloot de Tweede Kamer dat er een Nationaal Fonds voor Betaalbare Koopwoningen moet komen. Hiervoor werd een bedrag van 40 miljoen euro gereserveerd. Met dat geld moeten starters op de woningmarkt worden geholpen die een huis willen kopen, maar hiervoor niet genoeg kunnen lenen. 

Uitgangspunten

De Jonge noemt in zijn brief een aantal uitgangspunten voor het uitwerken van het subsidieplan. Zo zal de subsidie bestemd zijn voor starters met een huishoudinkomen van anderhalf tot maximaal twee keer modaal. Dat komt neer op 60.000 tot 80.000 euro. Verder wil hij de maximumprijs van een gesubsidieerd huis stellen op 355.000 euro.

Koophuis
Lees ook:
Koophuis voor modale inkomens haast onbetaalbaar

De minister wil dat goed wordt onderzocht of een bijdrage van het Rijk ook echt nodig is. Hij wil daarmee voorkomen dat de subsidieregeling een prijsopdrijvend effect heeft en starters er dus per saldo niets mee opschieten. Ook wil hij voorkomen dat kopers in de problemen komen als ze, in economisch minder florissante tijden, hun huis moeten verkopen. 

Voor de zomer

Het is de bedoeling dat voor de zomervakantie duidelijk is hoe de subsidieregeling er uit gaat zien, belooft De Jonge aan de Tweede Kamer. Hij gaat ervan uit dat behalve het Rijk ook gemeenten en ontwikkelaars een bijdrage leveren om de plannen mogelijk te maken.

Donderdag debatteert de Tweede Kamer over de woningbouwopgave en de koopsector. 

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update