Ga naar de inhoud
Commissie hing aan zijden draadje

Crisis in coronacommissie gesust: Van Houwelingen en Van Haga blijven lid

Van Houwelingen (l) en Van Haga

De commissie die de parlementaire enquête voor corona voorbereidt, blijft zoals hij is. Het voortbestaan van de commissie hing aan een zijden draadje omdat er veel irritatie rond de commissieleden Pepijn van Houwelingen (Forum) en Wybren van Haga (Groep van Haga) was ontstaan omdat zij niet neutraal genoeg zouden zijn. Maar zij blijven dus lid.

Vorige week lekten via NRC berichten naar buiten dat een deel van de commissie de twee leden had gevraagd op te stappen. Maar volgens voorzitter Mariëlle Paul (VVD) stapt er niemand op en gaat de hele commissie 'keihard' aan het werk met de onderzoeksopdracht.

De commissie was de hele dag bijeen in een zaal in het Kamergebouw. 

'Niet neutraal'

Zo zouden Wybren Van Haga (groep Van Haga) en Van Houwelingen (Forum voor Democratie) zich niet aan de gemaakte afspraken houden. Vorige week maandag verscheen Pepijn van Houwelingen in een uitzending van Ongehoord Nederland, waarin hij een verband legde tussen vaccinaties en oversterfte.

En ook Van Haga trekt in debatten steeds fel van leer tegen het coronabeleid. Iets waar commissieleden flink mee in hun maag zitten. 

Zwaarste middel van de Kamer

De negenkoppige commissie bereidt de parlementaire enquête voor naar de coronacrisis. Een parlementaire enquête is het zwaarste middel dat de Tweede Kamer kan inzetten om haar controlerende taak uit te oefenen. 

Elke partij mag iemand aandragen en dat zorgde dus voor onrust. Afgelopen september begon de commissie met haar werkzaamheden en sindsdien zou de irritatie over het tweetal al groot zijn.

Heibel
Lees ook:
Heibel in commissie parlementaire enquête corona: 'Zo kunnen we niet verder'

Niet de eerste tegenslag

Het is niet de eerste tegenslag die de voorbereidingscommissie te verwerken krijgt. Nadat bekend werd dat Khadija Arib de beoogd voorzitter was van de commissie, brak onder Kamerambtenaren een opstand uit.

Nadat verschillende anonieme klachten van ambtenaren over haar tijd als Kamervoorzitter in de media waren gekomen, moest Arib opstappen, tot verdriet van haar mede-commissieleden.

Naast Van Houwelingen en Van Haga zitten ook Marijke van Beukering (D66), Liane den Haan, Pieter Omtzigt, Hilde Palland (CDA), Mariëlle Paul (VVD) en Nicki Pouw-Verweij (JA21) in de commissie. Het is de bedoeling dat de parlementaire enquête eind 2023 of begin 2024 van start zal gaan.