Ga naar de inhoud
Besluit vóór de zomer verwacht

Mobieltjesverbod in klaslokaal wordt nu toch onderzocht

Kinderen in de klas met hun mobieltjes

Een mobieltjesverbod op middelbare scholen is een stap dichterbij gekomen. Minister Dennis Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) gaat onderzoeken of dat er moet komen en hoe het er dan uit moet komen te zien. Wilde hij de keuze voor een mobieltjesverbod eerst bij de scholen laten, nu sluit hij Haagse regelgeving over zo'n verbod niet meer uit.

Minister Wiersma zei tijdens een onderwijsdebat dat hij in gesprekken met de scholen terughoort dat scholen met de mobieltjesdiscussie worstelen. Dat heeft hem aan het denken gezet. "Moeten wij als overheid niet de regie pakken? Want als de praktijk zegt: we worstelen ermee, we kunnen het niet regelen, dan kan regelgeving in Den Haag nodig zijn."

Besluit vóór de zomer

Daarmee is een landelijk mobieltjesverbod in de klas een stap dichterbij, maar zover is het nog niet. Minister Wiersma gaat de komende tijd eerst in gesprek met betrokkenen (leraren, leerlingen en onderwijsbonden) en neemt dan een besluit. Dat moet voor de zomer klaar zijn.

Bekijk hier de reactie van Wiersma:

Minister sluit smartphoneverbod in de klas niet langer uit

01:00

"Ik wil eerst van de leerkrachten weten: wat werkt voor jullie? En als uit de gesprekken blijkt dat de voorkeur is dat er vanuit Den Haag regelgeving moet komen rond mobieltjes, dan moeten we daar ook echt iets mee."

Verbod op mobieltjes

CDA-Kamerlid René Peters pleitte vorig jaar november voor een verbod op mobiele telefoons op basis- en middelbare scholen. Aanvankelijk werd de motie gesteund door maar een paar partijen. Er werd er zelfs een beetje lacherig over gedaan in het debat waar het verbod werd voorgesteld.

Maar inmiddels zijn steeds meer partijen overtuigd. En ook onderwijsminister Wiersma heeft voortschrijdend inzicht. "We zien een ontwikkeling in deze discussie", zei initiatiefnemer Peters in een reactie.

Onderwijsministers
Lees ook:
Onderwijsministers voelen niets voor smartphoneverbod in de klas

Peters ziet veel voordelen. Het allerbelangrijkst: een verbod zorgt voor meer concentratie bij de leerlingen. Want tiktokken of googelen tijdens de lessen leidt flink af. Peters: "Jongeren groeien op met het idee dat ze kunnen multitasken, maar dat kunnen ze helemaal niet."

Ook minister Wiersma ziet dat de telefoon een grote afleider is en dat die mogelijk tot slechtere schoolresultaten leidt.

Extra lestijd

In sommige landen is er al zo'n verbod, zoals in Frankrijk. Sinds 2018 mogen Franse leerlingen zelfs in de pauzes geen telefoons meer gebruiken.

Ook sommige scholen in ons land doen het al. Hoeveel dat er zijn is niet bekend, maar voorbeelden zijn het Theresialyceum in Tilburg en het Alfrinkcollege in Deurne. Hoe het daar gaat, zie je in deze video:

Bekijk ook: Op deze school is de mobiele telefoon verboden

01:24
Op deze school is de mobiele telefoon verboden: 'Balen, maar goed voor de schoolresultaten'