Ga naar de inhoud
Gaat omroep van de buis?

Derde sanctie hangt in de lucht voor omroep Ongehoord Nederland

Arnold Karskens van aspirant-omroep Ongehoord Nederland. Beeld © ANP

De kans dat omroep Ongehoord Nederland (ON!) van de buis wordt gehaald, wordt groter en groter. NPO is voornemens een derde financiële sanctie tegen de omroep op te leggen. Dat is een unicum. Kamerleden eisen ondertussen actie. "De situatie met deze omroep is onhoudbaar geworden."

Volgens de ombudsman heeft ON!, de omroep voor de stem van populistisch rechts Nederland, ook in het nieuwe seizoen de journalistieke code geschonden. Er kwamen 182 klachten binnen van kijkers.

Unicum

De NPO neemt dit dusdanig hoog op dat een derde sanctie serieus wordt overwogen. De omroep kreeg vorig jaar al twee geldboetes. De eerste twee sancties van respectievelijk ruim 84.000 en ruim 56.000 euro werden in juli en december opgelegd. Dat zijn kortingen op het jaarbudget: jaarlijks krijgt ON! ongeveer 3,6 miljoen euro.

Binnen enkele weken wordt het besluit over de derde sanctie definitief. Als een derde sanctie daadwerkelijk een feit wordt, groeit de kans aanzienlijk dat de stekker definitief uit de aspirant-omroep wordt getrokken.

Van de buis?

Dat besluit ligt uiteindelijk bij staatssecretaris Uslu (media). De NPO moet haar daarvoor opdracht geven. Vooropgesteld: als de vergunning wordt ingetrokken, is dat uniek. "Het intrekken van het uitzendrecht van een omroep is echt een heel zwaar middel", zegt Emiel Jurjens, advocaat mediarecht.

Hij noemt het een verstrekkende inmenging in de uitingsvrijheid. Maar met een mogelijke derde sanctie wordt dit wel stukken serieuzer.

Hoorzitting
Lees ook:
Hoorzitting Ongehoord Nederland: dit is er aan de hand

Ongeduld groeit bij Kamerleden

Kamerleden eisen ondertussen actie. D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma vindt dat de plek van Ongehoord Nederland in het publieke bestel onhoudbaar is geworden. "De journalistieke code en mediawet wordt nog altijd stelselmatig geschonden. Tijd dat de NPO optreedt." Ook regeringspartij CDA vindt dat afwachten niet langer kan. "Het kan niet zo zijn dat de ene na de andere sanctie wordt opgelegd en de NPO maar blijft toekijken."

VVD-Kamerlid Pim van Strien: "Er is sprake van een impasse op het Mediapark die doorbroken moet worden. Het kan niet zo zijn dat we drie, vier, vijf sancties krijgen en de NPO niet overgaat tot de stap naar het ministerie."

PvdA-Kamerlid Mohamed Mohandis wil de reactie van de NPO niet langer afwachten en wil dat de staatssecretaris de vergunning nu al intrekt conform de wet. De partij heeft Kamervragen gesteld. "Hoeveel sancties kan deze omroep nog krijgen voordat u wel gaat ingrijpen?", wil Mohandis weten van de staatssecretaris.

Hoe werkt het?

In de Mediawet staat dat het media-aanbod van de publieke omroep aan hoge journalistieke en professionele kwaliteitseisen moet voldoen. Deze derde sanctie betreft een voorgenomen besluit van de NPO. ON! krijgt de mogelijkheid om binnen twee weken een zienswijze te geven: in het kader van hoor- en wederhoor. Vervolgens zal de NPO besluit of de sanctie wordt opgelegd. Daarna zal de Raad van Bestuur van de NPO zich beraden of er een verzoek aan de staatssecretaris zal worden gedaan om de voorlopige vergunning van ON! in te trekken.

Minister Dijkgraaf zit met Ongehoord Nederland in zijn maag

02:00
Robbert Dijkgraaf: 'Ongehoord Nederland vind ik problematisch'