Ga naar de inhoud
'Elk geval een te veel'

Kamer eist opheldering: 'Belastingdienst moet zich aan wet houden'

Renske Leijten (SP) Beeld © ANP

Kwalijk en zorgelijk. Zo reageren Kamerleden op het nieuws dat de Belastingdienst soms informatie achterhoudt voor de rechter in fiscale zaken. Volgens staatssecretaris Van Rij zijn het slechts incidenten. "Maar elk geval is er een te veel", vinden Kamerleden.

"Iedereen moet zich aan de wet houden", zegt D66-kamerlid Romke de Jong. "Dat geldt ook voor de Belastingdienst." Belastingadvocaten zeggen tegen RTL Nieuws dat het vaak duwen en trekken is om een dossier compleet te krijgen. Afgelopen jaar is de Belastingdienst ook een aantal keer door de rechter op de vingers getikt vanwege het ontbreken van informatie.

"De Belastingdienst moet niet terughoudend zijn", vindt SP-kamerlid Renske Leijten. "De rechter moet over alle informatie beschikken om recht te kunnen spreken." Volgens PvdA-klamerlid Henk Nijboer is gezien een goede verdediging anders niet mogelijk.

Belastingdienst
Lees ook:
Belastingdienst houdt informatie achter voor rechter: 'Je staat met 1-0 achter'

Ook VVD en CDA willen snel tekst en uitleg. Staatssecretaris Van Rij zegt in reactie dat er jaarlijks tienduizenden beroepsprocedures lopen en dat slechts in een enkel geval iets mis gaat. Het CDA schrikt van dat getal. "Maar dat mag nooit een reden zijn om informatie achter te houden of te laat aan te bieden", zegt Kamerlid Inge van Dijk.

Staatssecretaris Van Rij: 'Niet groter maken dan het is'

01:38
De Belastingdienst wordt weleens op de vingers getikt voor het ontbreken van informatie in een dossier. Maar volgens staatssecretaris Van Rij zijn dit incidenten, en is het geen schering en inslag.

Het CDA pleit voor het opzetten van een soort ombudsman binnen de Belastingdienst. Bij geschillen tussen een belastinginspecteur en een burger of bedrijf kan deze worden ingeschakeld om van binnenuit onafhankelijk mee te kijken op een belastingdossier om een onafhankelijk oordeel te vellen. Dat zou veel juridisch getouwtrek moeten voorkomen.