Ga naar de inhoud
Na tik op vingers

Strengere mestregels EU laat doorgegeven: minister Adema door het stof in Kamer

Landbouwminister Piet Adema. Beeld © ANP

Landbouwminister Adema is vandaag in de Tweede Kamer diep door het stof gegaan. Hij bood zijn excuses aan omdat hij de Kamer niet op tijd had geïnformeerd over de strengere mestregels. Al in december tikte Brussel de minister op de vingers over het Nederlandse beleid, maar Adema deelde die waarschuwing niet. Dat deed hij pas afgelopen vrijdag.

Nederlandse boeren mogen al jaren meer mest uitrijden dan collega's in andere EU-lidstaten, op voorwaarde dat de waterkwaliteit voldoende zou worden beschermd. In september werd bekend dat aan die uitzonderingspositie in 2026 een einde komt.

Er werd een geleidelijke afbouw afgesproken, maar dan moest Nederland wel al dit jaar maatregelen treffen om watervervuiling te beperken.

Informatie niet gedeeld

Op aandringen van een Kamermeerderheid koos Adema ervoor een aantal van die maatregelen een jaar uit te stellen, omdat veel boeren in september al verplichtingen waren aangegaan voor het winterseizoen. Maar de Europese Commissie liet op 20 december weten dat de deal dan van de baan zou zijn.

Die informatie deelde Adema niet met de Kamer. Daar was diezelfde Tweede Kamer vandaag flink geïrriteerd over. Adema bood verschillende keren excuses aan.

Verkeerde
Lees ook:
Verkeerde inschatting Adema: boeren mogen toch minder grond bemesten

Adema probeerde zijn fout te herstellen door vorige week aan te kondigen dat de door Brussel geëiste maatregelen per 1 maart alsnog worden ingevoerd. Maar nu is de Tweede Kamer bang voor het verdwijnen van de uitzondering voor Nederlandse boeren op de Europese mestregels voor de komende jaren.

'Doldwaze mestuitrijdagen'

D66-Kamerlid Tjeerd de Groot wijst erop dat boeren volgens een overheidswebsite van 16 februari tot 1 maart nog gewoon dierlijke mest mogen uitrijden alsof er niets aan de hand is. "Dat worden de doldwaze mestuitrijdagen als we niet uitkijken", waarschuwt De Groot.

Hij vraagt zich hardop af of dit niet weer zo'n 'geitenpaadje' is waar de Europese Commissie juist helemaal klaar mee is. PvdA'er Joris Thijssen oppert het zekere voor het onzekere te nemen en voor de strengst denkbare variant te kiezen. Hij is bang dat de Europese Commissie alsnog eist dat de regels per 1 februari ingaan, of zelfs met terugwerkende kracht vanaf 1 januari. "Dan zitten boeren weer in de penarie."

Minister
Lees ook:
Minister Adema met spoed uit Berlijn vanwege maatregel waterkwaliteit