Ga naar de inhoud
Waarom zo belangrijk?

Laatste horde zorgakkoord na maanden genomen: huisartsen tekenen

Een huisarts in zijn spreekkamer, ter illustratie. Beeld © ANP / Robin Utrecht

Meer dan vier maanden nadat alle andere zorgorganisaties hun handtekening hebben gezet, gaan ook de huisartsen akkoord met het zorgakkoord. Ze besloten dat gisteravond nadat hun hogere tarieven en meer tijd voor patiënten is beloofd.

Het zorgakkoord had eigenlijk al op Prinsjesdag gepresenteerd moeten worden. Dat ging niet door omdat alléén de huisartsen weigerden hun handtekening te zetten.

Wat is het zorgakkoord?

In het Integraal Zorgakkoord (IZA) worden afspraken gemaakt over waar alle sectoren in de zorg de komende vier jaar naartoe moeten. Zo wil het ministerie van Volksgezondheid de groeiende zorgkosten in de hand houden.

Nu al geeft Nederland 13 procent van zijn nationaal inkomen uit aan zorg en welzijn en dat loopt alleen maar verder op. Eén op de zes Nederlanders werkt nu in de zorg. Met maatregelen wil het kabinet voorkomen dat dit oploopt tot één op de vier.

Gisteravond stemden de huisartsen tijdens een ledenvergadering van hun beroepsvereniging (LHV) dan toch in met het akkoord.

De huisartsen wilden tien dingen anders zien in het zorgakkoord, legt een woordvoerder uit. Ze kregen op zeker twee terreinen hun zin. Zo komen er hogere tarieven voor avond-, nacht- en weekenddiensten. Zo moet het werk aantrekkelijker worden. Ook krijgen ze extra tijd voor patiënten, zegt de woordvoerder.

Overtuigende 'ja'

"Met deze overtuigende ja kunnen we nu als huisartsen samen verder. Met alle leden, ook de bezorgde en kritische. We beseffen dat dit pas de eerste, goede stap is", stellen de huisartsen.

Zorgminister Ernst Kuipers, die hier maanden op moest wachten, zegt dat hij blij is met de beslissing van de huisartsen. "Door met alle partijen samen te werken, kunnen we komen tot oplossingen", zegt hij. Ook de zorgverzekeraars zijn blij. Nu de laatste partij overstag is, wordt het akkoord later vandaag defintief ondertekend.

Waarom is dit akkoord zo belangrijk?

Hoogleraar Gezondheidseconomie Wim Groot legde vorig jaar aan RTL Nieuws uit dat op veel terreinen in de zorg niets gebeurt zolang dit akkoord niet ondertekend is. 

"Er staan veel dingen in het akkoord die uitgewerkt moeten worden. Zoals: meer concentratie van zorg, meer preventie. En de uitwerking hiervan zal stil komen te liggen", zei Groot. "Maar ik weet niet of wij er direct wat van zullen merken als er geen akkoord is gesloten."

Advies
Lees ook:
Advies aan kabinet: leid veel meer huisartsen op