Ga naar de inhoud
'Zorgelijk en verontrustend'

Politici willen opheldering over betrokkenheid China bij onze pantserwagens

Kati Piri (PvdA) en Derk Boswijk (CDA) Beeld © ANP

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt het 'onbegrijpelijk' dat Defensie de Nederlandse pantservoertuigen al jaren laat verbouwen door een Chinees staatsbedrijf in Friesland. Ze willen van de minister uitleg waarom er geen alarmbellen zijn afgegaan.

De Kamerleden reageren op de onthulling van onze onderzoekredactie van gisteren. Daaruit bleek dat het bedrijf Visser uit Leeuwarden sinds 2013 in handen is van het Chinese CIMC. In de werkplaats wordt het interieur van Nederlandse pantservoertuigen gebouwd. Bij het Friese bedrijf zijn jarenlang geen controles uitgevoerd die hadden moeten voorkomen dat gevoelige militaire kennis wegvloeit naar China.

Hoe een Chinees staatsbedrijf de bouw van onze pantservoertuigen in handen kreeg

06:20
Verslaggever Maaike Kempes legt uit hoe de betrokkenheid van China bij het van oorsprong Nederlandse bedrijf in elkaar zit.

"Juist van het ministerie van Defensie mag je extra zorgvuldigheid verwachten", zegt Kamerlid Kati Piri (PvdA). "Het kabinet gebruikt zelf grote woorden als het gaat over Chinese beïnvloeding. Maar die woorden zijn weinig waard als je zelf al tien jaar lang militair-strategische informatie deelt met een bedrijf dat in Chinese handen is, en dat zelf niet doorhebt."

Chinees
Lees ook:
Chinees staatsbedrijf bouwt onze pantservoertuigen: 'Kwalijk en naïef'

Volgens Derk Boswijk (CDA) lijkt het erop dat Defensie heeft zitten slapen. "Hoe kan het gebeuren dat de militaire inlichtingendienst MIVD een bedrijf dat al negen jaar grote delen van Nederlandse pantservoertuigen bouwt en in handen is van China, niet screent op veiligheidseisen?"

De VVD noemt het "kwalijk en naïef". Kamerlid Peter Valstar wil van de ministere van Defensie weten aan welke voertuigen Visser B.V. heeft gewerkt nadat het bedrijf in 2013 in Chinese handen kwam. In het bijzondere welke gevoelige apparatuur in deze voertuigen zit. Hij heeft hierover vragen gesteld. 

Veiligheidschecks

China is bezig de sterkste krijgsmacht ter wereld op te bouwen, zegt Alexander Hammelburg van D66. "Daarom moeten we alles op alles zetten om te voorkomen dat onze technologie doorsijpelt naar het Chinese leger." Hij noemt het 'ontzettend zorgelijk' dat Visser in handen is gekomen van een Chinees staatsbedrijf.

De partijen willen opheldering van de minister van Defensie. Kati Piri van de PvdA eist dat alle veiligheidschecks op bedrijven waarmee Defensie samenwerkt onmiddellijk op orde worden gebracht.