Ga naar de inhoud
Oud-leider ChristenUnie

Gert-Jan Segers krijgt lintje bij afscheid van Tweede Kamer

Gert-Jan Segers bij afscheid van Tweede Kamer: 'Het is retezwaar'

00:59

Gert-Jan Segers (ChristenUnie) heeft op de dag dat hij 3779 dagen in de Tweede Kamer zit, afscheid genomen van de volksvertegenwoordiging. Hij kondigde anderhalf week geleden tot veler verrassing zijn vertrek uit de politiek aan. Hij vertrekt om meer aandacht te geven aan zijn gezin. Hij roemde in zijn afscheidsbrief de betrokkenheid van zijn mede-Kamerleden.

Bij zijn afscheid uit de Tweede Kamer is Segers benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Gevoel voor humor

Kamervoorzitter Vera Bergkamp kondigde aan dat Segers een lintje kreeg aan het einde van haar afscheidsspeech, waarin ze vol lof was over de afzwaaiende politicus. Ze roemde vooral Segers' betrokkenheid en gevoel voor humor.

Het voetstuk waarop Segers bij zijn afscheid op wordt geplaatst is 'terecht groot en hoog', aldus de Kamervoorzitter. Segers is volgens haar vooral goed in het betrekken van burgers bij het maken van beleid. Oog voor de mensen is een 'rode draad door jouw werk in de Kamer'.

"Betrouwbaarheid is een constante waarde in jouw kijk naar het leven", voegde Bergkamp daaraan toe.

Gert-Jan
Lees ook:
Gert-Jan Segers stopt als partijleider en Kamerlid van ChristenUnie

Opvolger

Segers had het besluit om te vertrekken al genomen in oktober. Mirjam Bikker is inmiddels gekozen als zijn opvolger als fractievoorzitter en politiek leider.

Van die ruim tien jaar in de Tweede Kamer gaf hij een dikke zeven jaar leiding aan de fractie.

Meer tijd voor gezin

Segers wil meer tijd gaan besteden aan zijn gezin. Ook vindt hij het 'ook gewoon heilzaam' om op een zeker moment plaats te maken voor een ander. Hij wist zijn partij, die vijf zetels telt, twee maal in een kabinet te loodsen.

Wat de 53-jarige Segers hierna gaat doen is nog niet bekend. Dat ligt volgens hem nog helemaal open. Hij is in elk geval van plan om een boek te schrijven waarin hij reflecteert op afgelopen tien jaar Kamerlidmaatschap.

De zetel die Segers achterlaat, gaat naar Nico Drost. Die zat in 2019 al een paar maanden voor de ChristenUnie in de Tweede Kamer. Hij verving toen Stieneke van der Graaf die met zwangerschapsverlof was.

Rutte:
Lees ook:
Rutte: 'Vertrek Segers hoorde ik pas gisteren, was echt een shock'