Ga naar de inhoud
Steun in oorlog tegen Rusland

Nederland stuurt twee Patriot-lanceerinrichtingen naar Oekraïne

Nederland stuurt twee Patriot-lanceerinrichtingen en munitie naar Oekraïne. Dat heeft minister van Defensie Kajsa Ollongren zojuist bekendgemaakt. Het is een uitwerking van een belofte die premier Mark Rutte deze week deed tijdens zijn bezoek aan de Amerikaanse president Joe Biden.

Eerder zeiden de VS en Duitsland Patriot-luchtafweer naar Oekraïne te sturen. Rutte zei dinsdag, zittend naast Biden, dat Nederland de intentie heeft om mee te doen aan het initiatief van Duitsland en de Verenigde Staten. Waar dat precies uit zou bestaan was toen nog niet duidelijk. "Het is nog niet helemaal rond", zei Rutte daar later over.

Naast het sturen van de lanceerinrichtingen, verzorgt Nederland ook een deel van de training van Oekraïense militairen voor dit complexe luchtafweersysteem. 

Nederland
Lees ook:
Nederland doet mee aan Oekraïense Patriot-missie Duitsland en VS

Vandaag is er dan een besluit genomen. Dat gebeurde tijdens topoverleg tussen Westerse landen in het Duitse Ramstein over de steun aan Oekraïne in de oorlog tegen Rusland. Minister van Defensie Ollongren was daar aanwezig namens Nederland. 

De gevolgen van het sturen van twee lanceerinrichtingen voor de paraatheid van de Nederlandse strijdkrachten zijn fors, schrijft de minister aan de Tweede Kamer, maar door Defensie als 'acceptabel' bestempeld, omdat ze van tijdelijke aard zijn.  "Patriot-systemen zijn schaars, ook binnen de Navo. En we moeten Oekraïne nu steunen."

Minister Ollongren: 'We moeten Oekraïne nu steunen'

01:02

Uit de lucht schieten

Oekraïne vraagt al langer om moderne luchtafweer. Het land wordt veelvuldig beschoten door Rusland met raketten en drones. Daarbij is vaak het elektriciteitsnetwerk het doelwit. Zaterdag trof een Russische raket nog een flat in Dnipro. Daarbij vielen tientallen doden.

Met een Patriot-raket kunnen ballistische raketten, helikopters en vliegtuigen uit de lucht worden geschoten. Nederland beschikt sinds 1987 over de Patriot. Vorig jaar werd nog een Nederlandse Patriot-eenheid ingezet in Slowakije, kort na de inval van Rusland in Oekraïne. Eerder zijn de wapensystemen ingezet in Israël en Turkije.

Trainen

De Nederlandse Patriots zijn recent gemoderniseerd. Het is een ingewikkeld systeem en Oekraïense militairen zullen vermoedelijk maanden moeten worden getraind om het luchtverdedigingssysteem onder de knie te krijgen. Volgens Amerikaanse media begint de training van Oekraïners volgende week op een Amerikaanse legerbasis in Oklahoma.

Nederland
Lees ook:
Nederland bereid tot leveren meer tanks en F-16's aan Oekraïne

Nederland maakt dit jaar 2,5 miljard euro vrij voor steun aan Oekraïne, dat bijna een jaar geleden werd aangevallen door Rusland. Het overgrote deel daarvan is bestemd voor militaire hulp. Eerder stuurde Nederland al onder meer pantserhouwitsers, luchtafweerraketten, pantservoertuigen, munitie en radarapparatuur naar Oekraïne.