Ga naar de inhoud
Honden en katten

Houdverbod moet einde maken aan lijden doorgefokte huisdieren

Honden met te korte snuiten happen vaak de hele dag naar adem.

Met een zogenoemd 'houdverbod' wil minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een einde maken aan het permanente lijden van doorgefokte huisdieren. Als dieren kenmerken hebben waarvan ze aantoonbaar last hebben, mag iemand ze straks niet meer houden of bezitten.

Adema schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer. Hij wil beginnen met honden en katten. Als voorbeeld van dieren die zijn doorgefokt en daardoor lijden, noemt hij honden met te platte snuiten en katten met vouwoortjes. Het ministerie wil een lijst maken met uiterlijke kenmerken van dieren die niet meer mogen worden gehouden. Die lijst begint klein maar wordt steeds verder uitgebreid.

'Schattig'

Bij de keuze voor een huisdier kiezen mensen volgens Adema vaak voor kenmerken die ze schattig vinden. ''Zij hebben de beste bedoelingen, maar weten vaak niet dat dieren permanent kunnen lijden onder deze eigenschappen. Hondjes met een te korte snuit moeten bijvoorbeeld constant happen naar adem."

Adema schrijft dat het onderwerp hem niet alleen als minister raakt, maar ook als mens. ’’We maken onschuldige dieren het leven zuur, puur omdat we ze mooi en schattig vinden. Daarom zetten we vandaag een stevige stap richting een Nederland waarin geen enkel huisdier meer hoeft te lijden onder zijn of haar uiterlijk."

Ondanks
Lees ook:
Ondanks verbod gaat fokken mopshond met platte snuit stug door: 'Misdadig is het'

Tweede Kamer

Met het houdverbod reageert Adema op de roep van de Tweede Kamer om de import van en handel in doorgefokte huisdieren te verbieden. Er geldt in Nederland al een verbod op het fokken van dieren met kenmerken die voor veel dierenleed zorgen. Het is echter nog steeds mogelijk die dieren wel bij buitenlandse fokkers te kopen.

Een Kamermeerderheid wil hier een einde aan maken. Probleem is echter dat een handels- en importverbod lastig te handhaven is, omdat er geen grenscontroles zijn in de EU en je niet zomaar elk busje kunt aanhouden.

Twee vliegen

Met het houdverbod denkt Adema twee vliegen in een klap te kunnen slaan. Want een houdverbod is volgens de minister in feite ook een handels- en importverbod. Adema: ''Om een dier te verhandelen of te importeren, moet een handelaar het dier namelijk ook (kort) in bezit hebben en dat mag dan niet meer'', schrijft hij.

Overigens hoeven mensen die nu al een hond met een te platte snuit of een kat met vouwoortjes hebben zich geen zorgen te maken. Zij mogen straks hun huisdier gewoon houden. Maar als het dier overlijdt mogen zij geen dier meer kopen met dezelfde kenmerken.

Behalve een houdverbod wil Adema ook een vertoningsverbod invoeren. Het vaak of prominent zien van een bepaald type huisdier vergroot volgens de minister de vraag ernaar. Daarom wil hij een verbod op het tonen van huisdieren met schadelijke uiterlijke eigenschappen, in onder meer reclames en op sociale media.

Zorgvuldig invoeren

Het is de bedoeling van Adema om zowel het houd- als het vertoningsverbod zorgvuldig in te voeren. Daarbij wordt onder meer bekeken hoe objectief kan worden aangetoond dat een dier lijdt onder het uiterlijk. Ook moet worden bekeken hoe het het beste kan worden gehandhaafd. De uitwerking gaat tijd vergen en daarom is nu nog niet bekend wanneer de verboden van kracht worden.

Maar Adema vindt het wel belangrijk dat de mensen nu weten dat hij een einde wil maken aan het lijden van doorgefokte huisdieren. ''We willen mensen nu al informeren dat dit eraan komt, zeker ook mensen die overwegen een nieuw huisdier in huis te halen."

NVWA
Lees ook:
NVWA deelt waarschuwingen uit aan fokkers van honden met korte snuit