Ga naar de inhoud
Omstreden opkoop

Genoeg stikstofrechten opgekocht: Schiphol gaat natuurvergunning aanvragen

Een boer aan het werk in de omgeving van Schiphol. Beeld © ANP

Luchthaven Schiphol denkt dat het voldoende stikstofrechten heeft verworven om de vereiste natuurvergunning aan te vragen voor Schiphol en Lelystad Airport. De afgelopen tijd heeft de luchthaven de emissierechten van twaalf boerderijen in de omgeving van de luchthavens overgenomen. Dat opkopen van de emissierechten is omstreden.

Een woordvoerder van Schiphol bevestigt dat de luchthaven genoeg stikstofrechten denkt te hebben voor de vergunning.

Schiphol heeft zo’n natuurvergunning nodig om het aantal vluchten te regelen en het verkeer op en rond de luchthaven, maar voldoet niet aan de strenge milieueisen wat betreft de stikstofuitstoot. Om daar nu wel aan te voldoen heeft de luchthaven vier boerderijen volledig overgenomen en van acht andere de uitstootrechten gekocht.

Schiphol
Lees ook:
Schiphol gaf al ruim 16 miljoen euro uit in jacht op stikstofrechten

Gevoelig

Dat bezig was met het uitkopen van boeren voor hun stikstofruimte was al langere tijd bekend. De luchthaven gaf daar tot december al ruim 16 miljoen euro aan uit, berekende RTL Z. Toen ging het nog om in totaal tien boerderijen. Inmiddels heeft Schiphol 20 tot 25 miljoen euro uitgegeven.

Die opkoop van boerenbedrijven door Schiphol ligt zeer gevoelig in politiek Den Haag. Een Kamermeerderheid vroeg het kabinet in december al om te voorkomen dat Schiphol nog meer bedrijven zou uitkopen voor natuurvergunningen voor Schiphol en Lelystad Airport. Maar volgens het kabinet zijn de acties van Schiphol toegestaan volgens de geldende regelgeving.

Recht eerste koop

Wel wil het kabinet in de toekomst 'meer regie' op de handel in stikstofruimte. Met een zogenoemd 'recht van eerste koop' wil het kabinet de komende tijd regelen dat alle stikstofruimte die vrijkomt, allereerst naar het Rijk gaat. Die kan dan worden gebruikt voor natuurherstel en de legalisering van zogenoemde PAS-melders, boeren die nog wachten op een vergunning. Naar verwachting is die regeling begin april klaar.

Een woordvoerder van minister Van der Wal laat aan RTL Nieuws weten dat Schiphol en Lelystad Airport in 2020 voor het eerst een natuurvergunning hebben aangevraagd. Het ministerie wacht nog op aanvullende gegevens die Schiphol moet leveren. Die zullen 'beoordeeld worden op basis van de geldende beleidsregels voor extern salderen'.

Kamer
Lees ook:
Kamer wil dat Schiphol stopt met uitkopen boeren voor stikstofruimte