Ga naar de inhoud
Kamer hakt knoop door

Zijn pijnstillers en maagzuurremmers straks op meer plekken te koop?

Een medicijnschap bij een drogist. Beeld © ANP

Kiespijn of flinke koorts? Dan kun je vaak wel een zware pijnstiller gebruiken. Nu mogen veel medicijnen alleen nog verkocht worden op plekken waar een drogist fysiek aanwezig is. Het kabinet wil dat veranderen: straks mag die hulp ook op afstand te raadplegen zijn, bijvoorbeeld online of door te bellen. Daar is veel verzet tegen. Hoe zit dat precies?

Wat gaat er veranderen?

Als de wet wordt gewijzigd zoals het kabinet van plan is, mogen een aantal zwaardere geneesmiddelen, zoals pijnstillers of maagzuurremmers, voortaan worden verkocht zonder de aanwezigheid van een drogist. Voorlichting over het geneesmiddel hoeft dan niet meer in persoon te gebeuren, maar mag straks ook met een informatiezuil of via hulp op afstand. Daardoor wordt het eenvoudiger voor bijvoorbeeld supermarkten en tankstations om die middelen te verkopen.

Om welke medicijnen gaat het?

Het gaat om de zogenoemde UAD-middelen: 'uitsluitend apotheek en drogist'. Daaronder valt zo'n 80 procent van alle verkrijgbare medicijnen, waaronder:

  • NSAID-pijnstillers: naproxen, diclofenac en ibuprofen
  • maagzuurremmers omeprazol en pantoprazol
  • laxeermiddel bisacodyl
  • melatonine
  • neussprays en -druppels oxymetazoline, xylometazoline en tramazoline
'Groeiende
Lees ook:
'Groeiende tekorten aan mensen en medicijnen bij apotheken'

Wie zijn voor?

De koepel van supermarkten en de fabrikanten van de medicijnen.

Wie zijn tegen?

Dat zijn er nogal veel. Een groot aantal organisaties verzet zich tegen de invoering van het wetsvoorstel en riepen de Tweede Kamer op om tegen te stemmen. Het gaat onder meer om de Consumentenbond, de Federatie van Nederlandse Trombosediensten, Harteraad, apothekersorganisatie KNMP, verloskundigenorganisatie KNOV, huisartsenorganisaties LHV en NHG, Maag Lever Darm Stichting, Nederlandse Vereniging van Ziekenhuis Apothekers, Nederlandse Internisten Vereniging, Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen, Nierpatiënten Vereniging Nederland, Nierstichting en Trombosestichting.

Aspirientje
Lees ook:
Aspirientje bij de bouwmarkt? Drogisterijen zijn bezorgd

Waarom zijn ze tegen?

Dat op het verkooppunt niemand aanwezig is om voorlichting te geven, vergroot het risico op verkeerd gebruik van de geneesmiddelen, stellen de organisaties. Dat kan tot grote gezondheidsproblemen leiden. Zo wijst de Maag Lever Darm Stichting erop dat bijvoorbeeld verkeerd en langdurig gebruik van NSAID-pijnstillers maagzweren en bloedingen kunnen veroorzaken. Daarnaast kan het zorgen voor ontstekingen die leiden tot leververvetting en hart- en vaatziekten.

Ook kunnen de medicijnen vervelende bijwerkingen hebben en kunnen ze verslavend zijn.

Gaat de Tweede Kamer er nou wel of niet mee instemmen?

Dat gaat er nog wel om spannen. Alleen VVD, D66 en PVV, goed voor 75 zetels, zijn uitgesproken vóór de aanpassing van de wet. GroenLinks twijfelt nog.

Hoe
Lees ook:
Hoe Drogisterij.net, de oudste online drogist, op de klippen liep