Ga naar de inhoud
'Niet langer toestaan'

Kaag: rechts-extremisten en complotdenkers bedreigen democratie

D66-leider Sigrid Kaag. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

D66-leider Sigrid Kaag wil een halt toeroepen aan het toenemende rechts-extremisme in Nederland. Volgens haar bedreigen rechts-extremisten en complot-populisten de democratie. Dat zei ze tijdens een bijeenkomst van D66 in Den Haag, waar de partij het nieuwe politieke seizoen aftrapte.

"Het lijkt soms alsof het ons overkomt", zei Kaag. "Maar het is aan ons om het niet langer toe te staan."

Niet langer zwijgen

Kaag zei het gesprek aan te willen gaan over het 'bevechten' van extremen en riep mensen op niet langer te zwijgen. "Sta op. Spreek tegen." 

Volgens de D66-leider is democratie 'de beste en enige duurzame manier om onze verschillen vreedzaam te overbruggen'. Maar de voedingsbodem voor extremistisch handelen in Nederland noemt ze 'zorgwekkend vruchtbaar'. 

'Onderzoek:
Lees ook:
'Onderzoek: te weinig aandacht voor toename extremisme in Noord-Nederland'

Kaag verwees daarbij naar het grote aantal mensen dat gelooft in de complottheorieën dat 'een geheime groep mensen stiekem alle belangrijke beslissingen in de wereldpolitiek neemt' en het coronavirus een 'heimelijke actie' is van een overheid of organisatie. 

'Stroming kopieert Amerikaans extreemrechts'

Volgens Kaag wordt het wantrouwen van deze mensen aangewakkerd en aangemoedigd door een politieke stroming 'die de taal en tactiek van Amerikaans extreemrechts kopieert'. "Een stroming die brede wetenschappelijke consensus ontkent, journalisten ontmenselijkt en rechters verdacht maakt."

Ook zei ze dat de extreemrechtse stroming bijdraagt aan de verharding van de samenleving. Ze refereerde daarbij aan de bestorming van het Capitool in de VS en de recente chaos en het geweld in Brazilië, en stelde dat ook Nederland hier niet 'immuun' voor is. "Als er over feiten en procedures geen overeenstemming meer is, sociale media het debat vergiftigen en politici hun achterbannen met leugens of alternatieve feiten ophitsen, kan het iedere democratie overkomen."

Honderden
Lees ook:
Honderden aanhangers oud-president Bolsonaro bestormen parlement Brazilië

Kaag vindt dat actie moet worden ondernomen, ook omdat volgers van rechts-extremisme weerklank vinden in de 'gangbare politiek'. Ze noemde daarbij Forum voor Democratie als voorbeeld.

Verbod op doxing

De D66-leider wil een verbod op doxing, het online delen van de persoonsgegevens van mensen met het doel om hen te intimideren. Ook hoopt ze dat de Wet Politieke Partijen snel in werking kan treden, zodat ondemocratische partijen kunnen worden aangepakt.

Verbod
Lees ook:
Verbod op politieke partijen straks mogelijk: 'Als laatste redmiddel'

Verder zei ze dat ze wil dat techreuzen worden aangepakt 'die online haat, ophef, ophitsing en desinformatie met hun algoritmes belonen'. Politici moeten 'radicalisering en demonisering in het debat beantwoorden met ratio en overtuigde strijd'.

In september noemde ook minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid extremisme een bedreiging voor de democratie. Zij zei toen in haar HJ Schoolezing dat de democratie sluipenderwijs zou afbreken als niet tegen wokisme en extremisme wordt opgetreden. "Wees niet tolerant voor wat we niet moeten tolereren", zei de minister.