Ga naar de inhoud
Na ruim tien jaar

Gert-Jan Segers stopt als partijleider en Kamerlid van ChristenUnie

Gert-Jan Segers aan het woord in de Tweede Kamer, ter illustratie. Beeld © ANP / Peter Hilz

Na ruim tien jaar in de Tweede Kamer kondigt ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers in een brief aan zijn achterban zijn vertrek aan. "Ik heb de kar een tijd kunnen trekken en met jullie steun en de zegen van God zijn we tot hier gekomen", schrijft hij.

Segers geeft als belangrijkste reden voor zijn vertrek dat hij meer tijd wil doorbrengen met zijn gezin. Hij geeft aan dat zijn vrouw en drie dochters hem in de tien jaar van zijn partijleiderschap veel hebben gesteund, maar dat hij ook veel van hen heeft gevraagd.

"We hebben elkaar in deze tien jaar steeds vastgehouden, maar ook voor ons als gezin is het goed om nu een punt te zetten en weer meer tijd voor elkaar te hebben", zegt Segers in de brief.

Nieuwe leider

Naast meer tijd te willen doorbrengen met zijn familie, geeft Segers ook aan dat het tijd is om ruimte te maken voor een nieuwe, kundige opvolger als partijleider van de ChristenUnie: "Daarnaast is het ook gewoon heilzaam om na een zeker aantal jaren plaats te maken voor een ander. Bij leiderschap hoort ook het inzicht dat die rol tijdelijk is."

ChristenUnie-leider
Lees ook:
ChristenUnie-leider Segers: 'Wij stappen niet in kabinet-Rutte IV'

Stabiele partij

In de ruim zeven jaar als fractievoorzitter en politiek leider van de ChristenUnie heeft Segers heel wat teweeggebracht. "Onder Gert-Jan Segers werd de ChristenUnie een stabiele regeringspartij, eerst voor Rutte-III en nu voor Rutte-IV", zegt politiek verslaggever Fons Lambie.

Segers was een onderscheidend Kamerlid dat zich onder meer fel inzette tegen mensenhandel, gedwongen prostitutie en het bestrijden van antisemitisme en zogenoemde 'hate crimes', misdrijven met een discriminatoir motief.

Samenwerkingen

Voor deze zaken stelde hij wetten in, waarvoor hij met veel verschillende partijen samenwerkte. "Segers zal gemist worden door de andere regeringspartijen, als een van de grondleggers van deze coalitie", licht Lambie toe.

"Altijd bereid tot compromissen, maar de ChristenUnie verloor zijn eigen achterban niet uit het oog. Of het nou over asiel, pro-Israël of medisch-ethische kwesties ging: de ChristenUnie wist zich altijd te profileren."

Segers:
Lees ook:
Segers: geen 'pestmaatregelen' asielzoekers, wel praten over migratie

Het is niet geheel onverwachts dat Segers nu zijn afscheid aankondigt. "Al langer werd gefluisterd dat Segers aan zijn laatste periode bezig was. Nu het kabinet één jaar zit, is het een 'rustig' moment om het stokje over te dragen", zegt Lambie.

Overdracht leiderschap

Segers was ruim tien jaar Tweede Kamerlid, waarvan hij meer dan zeven jaar als fractievoorzitter en politiek leider diende. Hij volgde in 2015 Arie Slob op en wordt nu zelf opgevolgd door Mirjam Bikker. Bikker is nu vicefractievoorzitter, maar is de beoogde nieuwe fractievoorzitter en politiek leider van de partij. 

Segers draagt de voorzittershamer komende dinsdag, 17 januari, aan Bikker over. Een week later neemt hij afscheid van de Tweede Kamer. 

ChristenUnie
Lees ook:
ChristenUnie wil verbod op TikTok: 'We moeten kinderen beschermen'

Rutte: Den Haag verliest 'anker'

Met het vertrek van Gert-Jan Segers verliest Den Haag 'een anker'. Dat schrijft premier Mark Rutte op twitter. In zijn reactie typeert Rutte Segers als 'solide, betrouwbaar en verantwoordelijk'. Volgens Rutte leidde hij zo zijn partij en is hij ook zo als mens. "Ik kijk met veel warmte terug op onze lange samenwerking en ik wens zijn opvolger Mirjam Bikker alle goeds."

Lees hier wat Rutte in een gesprek met politiek commentator Frits Wester zegt over het vertrek van Segers.