Het moet voor blinden en slechtzienden veel makkelijker worden om een baan te krijgen. Daarvoor pleit regeringspartij VVD vandaag, op Wereld Brailledag. Want volgens de liberalen is de arbeidsparticipatie onder blinden en slechtzienden nog veel te laag.
VVD-Kamerlid Daan de Kort werd zelf slechtziend in zijn jeugd. Hij baalt ervan dat zoveel blinden en slechtzienden geen werk hebben, juist in een tijd van grote tekorten op de arbeidsmarkt.
"Slechts 29 procent van de blinden en slechtzienden is nu aan de slag en dat vind ik veel te weinig", zegt De Kort. "Ik denk echt dat we onbenut arbeidspotentieel, dat we talent laten liggen, en ik denk dat dit plan eraan kan bijdragen dat meer blinden en slechtzienden aan het werk kunnen."

Centraal steunpunt
In Nederland zijn 360.000 mensen blind of slechtziend. Dat slechts een klein gedeelte van hen een betaalde baan heeft, komt volgens de VVD'er door verkeerde aannames bij werkgevers.
"Daarom vind ik het belangrijk dat er één centraal punt komt waar werkgevers hun vragen kunnen stellen, maar ook de doelgroep hulpmiddelen kan aanvragen of begeleiding als dat nodig is."
Financieel aantrekkelijker
In het plan van De Kort staan nog vier andere voorstellen om mensen aan een baan te helpen. Zo pleit hij ervoor om het voor blinden en slechtzienden ook aantrekkelijker te maken om te gaan werken, door te zorgen dat zij meer geld overhouden. En dat betekent concreet dat hun inkomen niet automatisch van hun uitkering wordt afgetrokken.
Ook moet het makkelijker worden om een opleiding te volgen en moet het UWV meer sturen op talent in plaats van onmogelijkheden.
Het plan van de VVD kost 600.000 euro.
