Ga naar de inhoud
Door fout Belastingdienst

Duizenden toeslagenkinderen krijgen compensatie niet op tijd

Een demonstratie in Rotterdam in april 2022. Beeld © ANP

Door een fout bij de uitbetaling krijgen ruim 2000 kinderen van toeslagenouders de beloofde compensatie niet op tijd. Omdat door de toeslagenaffaire ook kinderen gedupeerd zijn, is voor hen een kindregeling gemaakt. De eerste groepen zouden voor het einde van het jaar geld op hun rekening krijgen.

Bij de uitbetaling aan de eerste groep gedupeerde kinderen is dat niet goed gegaan, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Financiën. Van de eerste 5000 kinderen heeft ongeveer de helft niet voor 29 december compensatie ontvangen, zoals was beloofd.

Bij de servicelijn kwamen vanochtend tientallen telefoontjes binnen met vragen over waar het geld blijft. Ook op Twitter klagen gedupeerden dat ze nog niks op hun rekening hebben.

Vervelend

Het zou gaan om een administratieprobleem. "Heel vervelend", aldus de woordvoerder. "We proberen het zo snel mogelijk op te lossen. Maar dit jaar gaat dat niet meer lukken."

In het totaal zouden voor het einde van dit jaar 12.500 kinderen compensatie krijgen. De uitbetaling aan de tweede groep is wel goed gegaan. Het ministerie verwacht niet dat zich bij de overige betalingen nog nieuwe problemen zullen voordoen.

Kindregeling

Om kinderen te helpen die schade hebben ondervonden van de toeslagenaffaire, is de kindregeling in het leven geroepen. Kinderen van toeslagenouders kunnen op verschillende manieren hulp krijgen om hun leven op de rit te krijgen. Bovendien krijgen ze een geldbedrag. De hoogte daarvan is afhankelijk van de leeftijd.

leeftijd op 1 juli 2023 geldbedrag
0 tot en met 5 jaar €2.000
6 tot en met 11 jaar €4.000
12 tot en met 14 jaar €6.000
15 tot en met 17 jaar €8.000
18 jaar en ouder €10.000

Schandalig

"Dit is schandalig", reageert Roger Derix, die zelf gedupeerde is van de toeslagenaffaire. "Dit schiet kinderen echt in het verkeerde keelgat." Derix vindt het onvoorstelbaar dat het nu weer mis gaat. Volgens hem heeft de Belastingdienst niks geleerd van de fouten die in het verleden zijn gemaakt.

Bekijk ook: Ricardo (13) is ook slachtoffer van toeslagenaffaire

02:23
"Ik raakte depressief", vertelde Ricardo in 2020 aan RTL Nieuws.
Kabinet
Lees ook:
Kabinet wil zwaarst gedupeerden toeslagenaffaire sneller helpen