Ga naar de inhoud
'Stoïcijns optimistisch'

De Jonge 'wil grip krijgen op migratie om woningtekort op te lossen'

Hugo de Jonge, minister voor Volkshuisvesting. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Om de woningcrisis in Nederland op te lossen, wil minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting ook naar de migratie kijken. Die is nu te hoog. 'Dan bouwen we tegen de klippen op', zegt hij in een uitgebreid interview in Trouw. Daarin erkent hij ook 'stoïcijns optimistisch' te zijn. 'Want in cynisme kun je niet wonen.'

"Als het migratiesaldo blijft zoals het is, heb je aan 900.000 woningen in 2030 lang niet genoeg", zegt minister Hugo de Jonge vandaag in het interview in Trouw.

'Een beeld vormen'

De minister ligt al langere tijd onder vuur om zijn plannen om het woningtekort op te lossen. Die lijken onhaalbaar. Vorige maand concludeerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ook dat het aantal nieuwbouwwoningen ver achterblijft bij het doel van het kabinet.

"Het migratiesaldo moet omlaag. Dat is mijn inzet voor de komende periode", zegt De Jonge er tegen Trouw over. "We moeten ons er een beeld van vormen met hoeveel mensen we hier kunnen wonen en hoeveel groei werkelijk inpasbaar is in Nederland."

Kabinet
Lees ook:
Kabinet investeert 112 miljoen in versnellen bouw van ruim 24.000 huizen

Door na te laten die vraag te stellen 'overvraag je de samenleving op een geweldige manier', vindt de minister. "En dan ondermijnen we het draagvlak voor migratie in een land waar we migratie juist ook nodig zullen hebben. Maar de huidige groei van het aantal mensen in ons land is in potentie disruptief."

Migratie 'beïnvloedbaar'

De volkshuisvestingsminister zegt dat het migratiesaldo beïnvloedbaar is. "Het bestaat uit vier componenten, waar je min of meer invloed op hebt. Het is arbeid, de grootste component, asiel is een hard groeiende component, dan is er liefde- en gezinsmigratie en de vierde is studie. Op alle vier de componenten moeten we grip krijgen zodat het migratiesaldo doenlijk en inpasbaar is."

Rijk
Lees ook:
Rijk wil bouw flexwoningen versnellen door garant te staan

In de krant erkent De Jonge hoe groot de problemen zijn. "We hebben het zover laten komen dat het tekort aan geschikte woonruimte de bestaanszekerheid van de mensen aantast", zegt hij.

'Het kan omdat het moet'

Toch zegt hij alles op alles te zetten om de komende jaren – zoals beloofd – 100.000 woningen per jaar te blijven wonen. "Het zal moeilijker worden en wellicht gaat het wat langer duren voordat we boven die 100.000 per jaar komen. Maar het kan, omdat het moet."

In het interview benadrukt De Jonge dat hij zelf ook kinderen nodig heeft die rond 2030 op zoek gaan naar een huis. "Tegen mijn kinderen kan ik het niet maken dat we nu al gaan zeggen dat het allemaal te moeilijk wordt."

Bekijk ook: Bambi en Youri woonden in een auto, maar hebben nu een dak boven hun hoofd

03:46
Hoewel de dakloze periode niet fijn was, kijken ze er ook met positieve gevoelens op terug. "Ik weet nu dat ik enorm veel aankan."