Het kabinet gaat bij de Raad van State in hoger beroep tegen uitspraken van rechters, die recent een streep zetten door de nareisbeperking van gezinsleden van statushouders.
Het kabinet besloot eind augustus tot die tijdelijke maatregel.

Overvolle asielzoekerscentra
Die maatregel geldt voor gezinsleden van mensen die hier een verblijfsstatus hebben gekregen. Gewoonlijk mogen familieleden van erkende vluchtelingen ook naar Nederland komen. Maar het kabinet gaat dat nu alleen toestaan voor mensen die een huis hebben.
Als ze geen huis hebben, mogen familieleden niet naar Nederland komen. De maatregel geldt maximaal 15 maanden.
Zo wil het kabinet zorgen dat er niet nog meer mensen in asielzoekerscentra komen. Want die zijn overvol doordat statushouders geen eigen huis krijgen en daarom in de centra moeten blijven wonen.
Juridisch onhoudbaar
Veel maatschappelijke organisaties en partijen in de Tweede Kamer maakten bezwaar tegen de maatregel. Zij wezen er al eerder op dat die juridisch niet houdbaar zou zijn. Verschillende rechter hebben het nareisverbod inmiddels ook al verworpen.
Het kabinet wil nu dus een definitieve uitspraak of de regeling juridisch al dan niet mogelijk is.

'Premier Rutte zal zelf aan de slag moeten in Europa'
"Het kabinet is bezig te onderzoeken hoe ze de asielinstroom naar beneden kan krijgen", zegt politiek verslaggever Floor Bremer. "Omdat het systeem piept en kraakt en er op dit moment te weinig plekken zijn. Maar tot nu toe loopt het kabinet daarbij aan tegen de grenzen van de wet. Dus maatregelen als de gezinshereniging tijdelijk stilleggen, stranden bij de rechter. Voor het beperken van de asielinstroom, een belofte die Rutte deed aan zijn partij, zal hij zelf aan de slag moeten in Europa. Alleen door daar afspraken te gaan maken, kan hij zijn belofte waarmaken. Hoewel ook dat nog niet eenvoudig is. Want net als in het kabinet zijn er ook in Europa veel verschillende meningen over hoe om te gaan met de vluchtelingenopvang."