Ga naar de inhoud
In Overijssel

De Jonge sluit eerste deals voor bouw 900.000 huizen

Beeld © ANP Foto/HH

Minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting heeft vandaag in Overijssel de eerste regiodeals gesloten voor de bouw van 900.000 huizen in de jaren tot en met 2030. Het gaat om West-Overijssel en Twente, waar ruim 42.000 nieuwe woningen verrijzen.

In totaal sluit De Jonge de komende maanden 37 deals met regio's verspreid over het hele land. In maart moeten alle handtekeningen zijn gezet en moet duidelijk zijn welke woningen waar en op welk moment komen. Ook is dan duidelijk of het lukt om genoeg betaalbare huizen te bouwen.

Marktpartijen

In Overijssel zijn marktpartijen betrokken bij het opzetten van de plannen. Die concluderen volgens de provincie dat de plannen onder de huidige, moeilijke, economische omstandigheden te realiseren zijn. In de deals is vastgelegd hoeveel de regio's minimaal willen bouwen. Het ambitieniveau ligt hoger, namelijk op 60.000 huizen. 

Echt bouwen

Volgens de Overijsselse gedeputeerde Monique van Haaf, verantwoordelijk voor onder meer wonen, kampt Overijssel net als de rest van Nederland al geruime tijd met een flink woningtekort. ''Dat betekent dat we in een tijd waarin we te maken hebben met complexe uitdagingen, moeten kijken waar de oplossingen wel liggen. Dat kunnen wij als provincie niet alleen. Samen met gemeenten en marktpartijen zitten we daarom regelmatig om tafel, zodat we uiteindelijk echt kunnen gaan bouwen''.

Drenthe

De Jonge gaat later vandaag ook nog naar Drenthe om drie regiodeals te sluiten. Het gaat hier om de regio's Noord-, Zuidoost- en Zuidwest-Drenthe. Daar worden in totaal minimaal 13.000 huizen gebouwd. Het gaat om betaalbare woningen voor onder anderen spoedzoekers, starters en mensen die zorg aan huis nodig hebben. 

Goede voorbeelden

Volgens De Jonge zijn de woondeals in Overijssel en Drenthe snel tot stand gekomen met alle betrokkenen. ''Daarmee zijn het goede voorbeelden voor andere regio's", zegt de minister. ''We staan voor een enorme opgave om de komende jaren in totaal 900.000 woningen te bouwen. Kijkend naar de veranderingen in de wereld om ons heen zal dat niet gemakkelijk worden. Dit vraagt een gezamenlijke inzet - schouder aan schouder - van alle overheden, woningcorporaties en marktpartijen.'' 

 

Nieuwbouw
Lees ook:
Nieuwbouw blijft ver achter bij doel kabinet: 900.000 lijkt onhaalbaar