Ga naar de inhoud
Politiek

Nederland ontbiedt ambassadeur Iran vanwege mensenrechtenschendingen

Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra. Beeld © ANP

Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra roept de Iraanse ambassadeur op het matje vanwege de omgang van het regime met de protesten en de mensenrechtensituatie in het land. De ambassadeur moet tekst en uitleg geven over de gang van zaken in Iran, zegt Hoekstra.

De Tweede Kamer riep het kabinet gisteren op na een motie van Volt-leider Dassen om de Iraanse ambassadeur ter verantwoording te roepen voor de verschrikkelijke executies in Iran. De Kamer stemde unaniem voor de motie.

Sinds maanden gaan Iraniërs de straat op om meer vrijheid te eisen. Duizenden betogers zijn in het streng islamitische land opgepakt. Zeker elf demonstranten hebben de doodstraf gekregen van wie er inmiddels twee zijn geëxecuteerd.

Volgens Hoekstra zijn er bij de protesten ook Nederlanders opgepakt. Hij wilde daar vanwege de gevoeligheid verder geen vragen over beantwoorden.

Demonstrant
Lees ook:
Demonstrant Mohsen Shekari (23) opgehangen in Iran

Meer strafmaatregelen

De situatie in Iran komt vandaag ook aan de orde tijdens de top van de Europese staats- en regeringsleiders. De Tweede Kamer vindt dat het regime in Teheran nog meer strafmaatregelen moet worden opgelegd.

Partijen willen dat de Revolutionaire Garde op de Europese lijst van terroristische organisaties komt. Verder moet de export van zogenoemde dual-use-goederen, die zowel civiel als militair gebruikt kunnen worden, verboden worden.

Met die laatste maatregel moet de Iraanse defensie-industrie getroffen worden. Het Iraanse bewind levert drones aan Rusland die gebruikt worden om in Oekraïne onder meer de elektriciteitsinfrastructuur te bombarderen.

Bekijk ook: 'Geen galg houdt ons tegen', mogelijk doodstraf voor rapper in Iran

02:38