Ga naar de inhoud
Europarlementariërs verdacht

Rutte noemt berichten over corruptie in Brussel 'zeer zorgwekkend'

Premier Rutte tijdens het Kamerdebat gisteravond. Beeld © ANP / Remko de Waal

De berichten over corruptie binnen het Europees Parlement in Brussel noemt premier Mark Rutte 'zeer zorgwekkend'. Verder wil hij niet op de zaak ingaan, liet hij gisteren tijdens een Kamerdebat over de Europese top weten. Hij vindt het momenteel 'een zaak van de Belgische justitie'.

Premier Mark Rutte reageerde gisteravond tijdens een Kamerdebat over de EU-top die later deze week gepland staat op de berichten over corruptie in Brussel.

Vicevoorzitter verdachte

Een van de verdachten is de Griekse sociaaldemocrate Eva Kaili. Zij was een van de veertien vicevoorzitters van het Europees Parlement. De zaak zorgt voor veel opschudding in Brussel: Kaili wordt ervan verdacht zich door Qatar te hebben laten omkopen.

"Ik heb in al mijn jaren in Brussel echt nog nooit zoiets meegemaakt", zei een directeur van een anticorruptie-organisatie er deze week tegen RTL Nieuws over.

Anderhalf miljoen cash

Gisteren werd duidelijk dat meer dan anderhalf miljoen euro aan contant geld bij Kaili en de voormalige Europarlementariër Pier Antonio Panzeri uit Italië werd aangetroffen.

Ruim
Lees ook:
Ruim 1,5 miljoen euro cash in huizen twee Europarlementariërs

Rutte wilde er tijdens het debat verder niet veel over kwijt, ook niet over mogelijke gevolgen. Wel zei de premier het plan van voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie te steunen. Zij wil een ethische instantie oprichten voor EU-instellingen.

"Zo'n instantie is nodig", vindt ook de premier. Die past volgens hem binnen de manier van besturen van de EU en de Nederlandse transparantieagenda.

Kamer wil meer openheid

Justitie in België doet al meer dan vier maanden onderzoek naar omkooppraktijken en witwassen in het parlement. Er zijn al verschillende huiszoekingen geweest. Ook zijn kantoren van medewerkers van het parlement uitgekamd.

Partijen in de Tweede Kamer pleiten voor meer openheid binnen het Europees Parlement. Een meerderheid wil dat het kabinet in Brussel gaat pleiten voor 'grondige herziening van de integriteitssystemen' van de EU-instellingen om zo de transparantie te bevorderen.

Corruptieschandaal
Lees ook:
Corruptieschandaal in Europees Parlement 'raakt aanzien politiek in de kern'