Ga naar de inhoud
Zou pas later zijn

Toch extra kinderopvangtoeslag, kabinet repareert inschattingsfout

Minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, ter illustratie. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

De kinderopvangtoeslag gaat volgend jaar extra omhoog om de sterk stijgende kosten te compenseren. Dat bevestigen bronnen aan RTL Nieuws. Het kabinet repareert zo een inschattingsfout, die ouders anders flink in de portemonnee hadden gevoeld. 'En dat viel echt niet uit te leggen', zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers.

Door de inflatie stijgen de uurtarieven van de kinderopvang in 2023 enorm. Veel ouders zijn komend jaar rond de tien procent duurder uit. Maar het maximumtarief waarover ouders toeslag kunnen krijgen, zou maar met 5,6 procent stijgen.

Het gevolg is dat ouders een groter deel van de rekening zelf moeten betalen. Pijnlijk, want een hogere eigen bijdrage kan betekenen dat sommige ouders het niet meer kunnen betalen en hun kinderen van de opvang halen.

Correctie

"Ik kan mij goed voorstellen dat ouders hier wakker van liggen", schrijft minister van Sociale Zaken Karien van Gennip vandaag in een brief aan de Tweede Kamer in reactie op eerdere berichtgeving van RTL Nieuws. Daarom is besloten om alsnog de maximumuurtarieven extra te verhogen, met 0,94 procentpunt.

Dat betekent dat de maximumuurprijzen voor de dagopvang en bso in totaal met 6,54 procent stijgen tot 9,06 euro en 7,79 euro. Dat maakt overigens geen wereld van verschil ten opzichte van de verhoging van 5,6 procent die eerder was aangekondigd. Per dag kinderopvang scheelt dit ouders met een laag inkomen ongeveer een euro.

Als in het voorjaar uit nieuwe ramingen blijkt dat de prijsbijstelling nog steeds te laag is, kan er vanaf 2024 nog een extra reparatie plaatsvinden.

Opvang werd simpelweg te duur

Vooral mensen met de laagste inkomens worden hard geraakt door de stijgende tarieven. Belangenorganisatie BOinK kreeg afgelopen weken al veel meldingen binnen van ouders die zeiden genoodzaakt te zijn om te stoppen met de opvang omdat het simpelweg te duur werd.

Overheid
Lees ook:
Overheid onderschat prijsstijging kinderopvang, toch geen extra toeslag

GroenLinks en de PvdA vroegen minister Van Gennip van Sociale Zaken om te kijken of deze fout nog kan worden hersteld. Eerst leek alleen een oplossing pas mogelijk vanaf 2024, maar nu blijkt het toch te lukken om volgend jaar de kinderopvangtoeslag al verder te verhogen.

Belastingdienst kan het toch

Tot nu toe zei het ministerie van Sociale Zaken dat extra compensatie in 2023 niet zou lukken, omdat de Belastingdienst niet in staat zou zijn om de toeslagen nog aan te passen. Nu blijkt dat dit toch kan.

Ouders zullen over de maand januari nog kinderopvangtoeslag krijgen over het oude maximumuurtarief, maar het nieuwe tarief wordt met terugwerkende kracht ingevoerd. Ouders krijgen daarom een maand later het misgelopen bedrag alsnog overgemaakt.

Scherp houden

GroenLinks-Kamerlid Senna Maatoug is blij met de draai van het kabinet. "Betaalbaarheid in de kinderopvang blijft een groot probleem, zeker in deze tijden van krapte. Het is goed dat het kabinet na weken onduidelijkheid eindelijk uitsluitsel geeft en dus terugkomt van eerdere plannen om de verhogingen ongemoeid te laten."

"Maar voor GroenLinks en PvdA is het belangrijk dat het kabinet ook serieus kijkt naar de compensatie voor 2023. Nu al weten we dat 2023 er anders uit ziet dan we hadden verwacht op basis van de oude cijfers. "Daar zullen we het kabinet scherp op houden".

Kinderopvang
Lees ook:
Kinderopvang fors duurder in 2023, ouders betalen tot 40 procent meer

Vanaf 2025 grotendeels gratis

"Het kabinet wil vanaf 2025 de kinderopvang grotendeels gratis maken. Des te ongelukkiger zou het zijn geweest dat in de aanloop daar naar toe de opvang juist duurder zou zijn geworden", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "Dat viel echt niet uit te leggen."

"Het kabinet is ook tot die conclusie gekomen en heeft nu toch een oplossing gevonden om de toeslag volgend jaar al te verhogen", vervolgt Schreinemachers. "Dat moet voorkomen dat ouders de opvang en hun baan opzeggen, terwijl ze juist hard nodig zijn in deze tijd van arbeidskrapte."