Ga naar de inhoud
Verhoor nog deze maand

OM start strafrechtelijk onderzoek FVD'er Van Houwelingen om tweet met nazivlag

FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen. Beeld © ANP / Peter Hilz

Het Openbaar Ministerie begint een strafrechtelijk onderzoek tegen Forum voor Democratie-Kamerlid Pepijn van Houwelingen vanwege zijn bericht op Twitter, waarin het leek dat twee ministers een nazivlag hesen. De ministers Ernst Kuipers (Volksgezondheid) en Karien van Gennip (Sociale Zaken) deden aangifte.

In een verklaring schrijft het OM dat het een strafrechtelijk onderzoek is gestart 'tegen een 42-jarige man uit Den Haag, lid van de Tweede Kamer, op verdenking van smaad en/of belediging'.

Van Houwelingen is 'aangemerkt als verdachte en maandag opgeroepen voor een verhoor door de Rijksrecherche', gaat het bericht verder.

Deze maand nog verhoor

Op 24 september plaatste de politicus het gewraakte bericht op Twitter met een bewerkte foto, waarop het lijkt alsof de ministers Ernst Kuipers (Volksgezondheid) en Karien van Gennip (Sociale Zaken) een nazivlag hijsen. In werkelijkheid ging het om een vlag van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Beide ministers deden aangifte.

D66-Kamerlid diende een klacht in bij de Tweede Kamer voor het schenden van de gedragsregels:

De Rijksrecherche zal Van Houwelingen nog deze maand horen. Daarna beslist het OM of het Kamerlid wordt vervolgd.

De ministers noemden de actie eerder 'stuitend' en 'een nieuw dieptepunt in de bejegening van bestuurders en politici'. "Wij vinden dat we hier een grens moeten trekken", zei Van Gennip, toen ze besloot aangifte te doen.

Van Houwelingen verwijderde de tweet later. "Gezien de ophef die er op volgde, had ik het waarschijnlijk beter niet kunnen doen", schreef hij in een toelichting. In een nieuwe tweet was de nazivlag vervangen door een vlag van de voormalige Sovjet-Unie.

Ministers
Lees ook:
Ministers doen aangifte tegen FVD-Kamerlid om nazi-tweet: 'We trekken hier een grens'