Ga naar de inhoud
PAS-melders

Mestverbod voorkomt boetes voor illegale boeren in Overijssel

Archieffoto Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Jeffrey Groeneweg

Overijssel heeft een mestverbod afgekondigd voor alle gronden die van de provincie worden gepacht. Hierdoor komt genoeg stikstofruimte vrij om af te zien van het innen van dwangsommen bij bedrijven die buiten hun schuld illegaal zijn geworden. Een vergunning krijgen deze zogenoemde 'PAS-melders' nog niet.

De boeren zijn buiten hun schuld in de problemen gekomen. Toen de Raad van State drie jaar geleden een streep zette door het Programma Aanpak Stikstof (PAS) van het Rijk, werden hun bedrijven in een klap illegaal. Ze hadden volgens het afgekeurde overheidsbeleid namelijk geen vergunning nodig, omdat ze maar een geringe hoeveelheid stikstof uitstootten. Melden was genoeg. 

Boeren
Lees ook:
Boeren Overijssel boos over stikstofregels: wat eerst mocht, wordt nu beboet

Deze PAS-melders zitten nu al ruim drie jaar in onzekerheid en kunnen geen kant op. Ze kunnen bij voorbeeld niet meer investeren omdat ze geen financiering meer kunnen krijgen. De problemen werden nog groter, toen Overijssel werd gedwongen dwangsommen op te leggen aan de bedrijven zonder vergunningen. Verantwoordelijk minister Christianne van der Wal kon niks voor hen doen. 

Opgelucht

Ze is dan ook opgelucht nu de provincie Overijssel een oplossing heeft gevonden waardoor kan worden afgezien van het innen van dwangsommen. ''We zijn er nog niet. We moeten nog de piekbelasters gaan uitkopen. Maar voorlopig hebben we nu tijd gewonnen waardoor er voor de PAS-melders rust ontstaat''.

Kamer
Lees ook:
Kamer wil dat Schiphol stopt met uitkopen boeren voor stikstofruimte

Van der Wal vindt het verschrikkelijk dat boerenfamilies zo in de problemen zijn geraakt en hoopt van harte dat het stikstofbeleid er nu voor gaat zorgen dat er het komende jaar ruimte komt om PAS-melders ook een vergunning te geven. ''Pas dan zijn de problemen voor deze boeren echt opgelost'.'

Gekopieerd

Mocht het probleem ook in andere provincies gaan spelen, dan kan de oplossing van Overijssel volgens Van der Wal worden gekopieerd. De pachters van de provincie zijn wel gedupeerd, omdat zij nu hun mest moeten afvoeren. Dat is een kostbare aangelegenheid. Ze kunnen echter worden gecompenseerd door iets aan de pachtprijs te doen. 

Bekijk ook: Dit is het stikstofprobleem in 1 minuut

01:04