Ga naar de inhoud
Zorgen om privacy van kinderen

Kabinet waarschuwt ouders voor TikTok: 'Kijk héél goed mee'

Kinderen maken een tiktokfilmpje Beeld © ANP / Coco Broeken

Het kabinet heeft een gesprek gehad met het videoplatform TikTok. De populaire filmpjesapp ligt onder vuur omdat er grote zorgen zijn over het privacybeleid van het Chinese bedrijf. Staatssecretaris Van Huffelen zegt nu toe te gaan zien op verbetering, maar waarschuwt ook: ouders kijk 'héél héél goed mee met je kind'.

In ons land heeft de app TikTok zo'n vier miljoen gebruikers. Vooral onder kinderen is de app razend populair. Maar met de populariteit van de app is ook de kritiek gegroeid: het bedrijf doet weinig om nepnieuws tegen te gaan. De enorme berg gebruikersgegevens gecombineerd met een uiterst jonge doelgroep is voor adverteerders bovendien een goudmijn.

Er zijn ook grote zorgen over de privacy. Het bedrijf is Chinees en zou gegevens delen met de Chinese overheid. De ChristenUnie pleit voor een verbod op de app, zoals te zien is in deze video: 

ChristenUnie wil een verbod op TikTok

01:00

Staatsecretaris Alexandra van Huffelen (digitalisering) deelt de zorgen. "Ik vind het zorgelijk om te zien wat ik hoor over dit platform. Ik denk dat we ook goed moeten onderzoeken wat er precies aan de hand is, en aan de hand daarvan wat we moeten doen", zei ze eerder al. 

'Ik ga er zicht op houden'

Ze heeft daarom vanochtend een gesprek gehad met het platform. TikTok voldoet nu niet aan de regels,- onder meer omdat het bedrijf het niet zo nauw neemt met de privacy van zijn gebruikers-  maar de staatssecretaris verzekert dat ze erop gaat toezien dat het bedrijf zijn leven gaat beteren. "TikTok moet gaan bewijzen dat ze aan de regels gaan voldoen. Ik ga daar zicht op houden."

TikTok: welkom in datacentrum

Een woordvoerder van TikTok reageert op het 'open en positief gesprek' met de staatssecretaris: "We hebben tijdens het gesprek benadrukt dat we de relevante wet- en regelgeving naleven, zoals de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)."

De staatssecretaris is van harte welkom bij het bedrijf. "We kijken ernaar uit om experts, politici en andere autoriteiten volgend jaar te verwelkomen in ons Transparency and Accountability Centre in Dublin om nog meer inzicht te geven in het werk dat we doen om zowel onze gemeenschap als de gegevens van onze gebruikers veilig te houden.''

Waarschuwing 

Toch blijven de zorgen bij het kabinet omdat de gegevens van kinderen nog altijd niet goed beschermd zijn. Van Huffelen: "En het platform is ook nog eens extreem verslavend. Ik raad daarom ouders heel erg aan om heel goed mee te kijken met je kind om te voorkomen dat je kind geen filmpjes kijkt waarvan je liever niet wilt dat je kind die ziet."

ChristenUnie
Lees ook:
ChristenUnie wil verbod op TikTok: 'We moeten kinderen beschermen'