Ga naar de inhoud
Eerst natuurherstel

Kamer wil dat Schiphol stopt met uitkopen boeren voor stikstofruimte

Archieffoto Beeld © ANP

Het kabinet moet ervoor zorgen dat Schiphol niet langer boerenbedrijven mag uitkopen. Dat wil een meerderheid van de Tweede Kamer. Stikstofruimte van gestopte boeren die vrijkomt, zou allereerst moeten gaan naar natuurherstel en het legaliseren van de zogenoemde PAS-melders.

GroenLinks en de Partij voor de Dieren hadden een motie ingediend om dat te regelen. "Wij willen zo snel mogelijk horen hoe het kabinet dit gaat stoppen", reageert GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger. "Eerst een maatschappelijke afweging over prioriteiten, zoals woningbouw, natuur. De opening van een nieuw vliegveld is dat sowieso niet."

Boeren uitgekocht

De timing van de aangenomen motie is opvallend. Gisteren kwam via NRC naar buiten dat Schiphol de afgelopen tijd al verschillende boerenbedrijven heeft uitgekocht, zowel in de omgeving van Schiphol zelf als van Lelystad Airport. Volgens een woordvoerder van Schiphol ging het om 'een klein aantal boeren' voor Schiphol, en 'minder dan tien' voor Lelystad.

Allebei de luchthavens hebben extra stikstofruimte nodig om te voldoen aan de voorwaarden voor een natuurvergunning. De vergunningen van de uitgekochte boeren bieden die stikstofruimte.

Besluit
Lees ook:
Besluit over Lelystad twee jaar uitgesteld, Schiphol moet fors krimpen

Dat bedrijven stikstofruimte van boeren opkopen om die voor eigen gebruik in te zetten, is ook het kabinet een doorn in het oog. Stikstofminister Van der Wal presenteerde daarom eind vorige maand een aantal maatregelen waarmee het kabinet 'meer regie' hoopt te krijgen op de handel in stikstofruimte.

Recht van eerste koop

Met een zogenoemd 'recht van eerste koop' wil het kabinet de komende tijd regelen dat alle stikstofruimte die vrijkomt, allereerst naar het Rijk gaat. Die kan dan worden gebruikt voor natuurherstel en de legalisering van zogenoemde PAS-melders, boeren die nog wachten op een vergunning.

Naar verwachting duurt het nog enkele maanden voordat die regeling klaar is.

Stikstofplannen:
Lees ook:
Stikstofplannen: zak geld voor boeren om vrijwillig te stoppen, optie van dwang blijft
Bron: RTL Nieuws