Ga naar de inhoud
'Meer keuzevrijheid'

Abortuspil straks ook via de huisarts: Eerste Kamer akkoord

Tegenstanders van abortus gingen vanochtend, bij wijze van stil protest, bidden bij de Eerste Kamer. Beeld © ANP

Vrouwen die een ongewenste zwangerschap willen afbreken, kunnen hiervoor straks ook terecht bij hun huisarts voor een abortuspil. Na de Tweede Kamer heeft nu ook de Eerste Kamer ingestemd met de verstrekking van de abortuspil via de huisarts.

De initiatiefnemers vinden het onder meer belangrijk dat er meer keuzevrijheid is voor vrouwen. Nu moeten ze nog naar een abortuskliniek om hun zwangerschap te laten beëindigen. In sommige delen van Nederland is er geen kliniek. Met een abortuspil kan een zwangerschap tot negen weken worden afgebroken. Het gaat om twee medicijnen die binnen enkele dagen moeten worden ingenomen.

Kan nog even duren

Het is nog niet duidelijk wanneer de wetswijziging van kracht wordt. Dat gaat nog wel even duren, omdat er nog veel zaken in de uitvoering moeten worden geregeld, zegt een woordvoerder van zorgminister Ernst Kuipers. Elke zeven jaar wordt de wet geëvalueerd.

Na
Lees ook:
Na jaren discussie en gesteggel: abortuspil bij de huisarts

Een ruime meerderheid steunde het initiatiefwetsvoorstel dat dit mogelijk maakt. Het voorstel was ingediend door D66, VVD, PvdA en GroenLinks.

In de Eerste Kamer stemden PVV, SGP, ChristenUnie, Forum voor Democratie en één lid van de fractie-Nanninga tegen het initiatief. Dat zijn dertien zetels. De fractie OSF was afwezig, de andere partijen stemden voor.

De Tweede Kamer had in maart al gestemd voor het wetsvoorstel. In een hoofdelijke stemming waren toen 106 Kamerleden voor het voorstel en 24 tegen. Tegenstanders waren ChristenUnie, SGP, Forum voor Democratie en de PVV, op Fleur Agema na.

 

Tweede
Lees ook:
Tweede Kamer steunt verstrekken van de abortuspil door huisarts