Ga naar de inhoud
Ledenadministratie op straat

Thierry Baudet doet aangifte van hacken FvD-computersystemen

Thierry Baudet Beeld © ANP

Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet heeft aangifte gedaan bij de politie van het hacken van de computersystemen van de partij. Aanleiding is het lek in de koppeling tussen de website van Forum en de ForumApp, waarover RTL Nieuws donderdag berichtte.

Door het lek lag de ledenadministratie op straat en waren de privégegevens van 92.901 leden en oud-leden in te zien. Het ging onder meer om namen, woonadressen, telefoonnummers en rekeningnummers.

Het lek is door FvD gedicht voordat RTL Nieuws het verhaal donderdag publiceerde.

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe app Forum lek: privégegevens alle 92.000 (oud-)leden op straat

Afdeling cybercrime

FvD zegt dat de computersystemen van de partij door een 'vijandige cyberaanval zijn gehackt'. De partij heeft onderzoek verricht en heeft aangifte gedaan waar ook de afdeling cybercrime bij aanwezig was.

De partij zegt dat uit hun onderzoek blijkt dat het gaat om een gespecialiseerde hacker die de communicatie tussen de ForumApp en de FVD-database heeft 'onderschept en gemanipuleerd om vervolgens wederrechtelijk data te kunnen ontvreemden'. "Uit onderzoek blijkt dat slechts één specifieke hacker deze hack heeft kunnen uitvoeren. De door hem gevonden en vervolgens misbruikte kwetsbaarheid in onze beveiliging is direct verholpen."

Vermoeden van dader

In een toelichting zegt advocaat van FvD, Gerard Spong, dat de partij wel een idee heeft wie het heeft gedaan. Om wie het dan gaat wil Spong niet zeggen. "We hebben een vermoeden wie de dader is. Het is aan de politie en het Openbaar Ministerie om het verder te onderzoeken."

Spong wil niet zeggen of er aangifte is gedaan tegen een specifiek persoon. Forum laat weten dat ze ervan uit gaan de dader(s) spoedig voor de rechter zullen worden gebracht.

Oud-FvD-leden geschrokken van lekken persoonsgegevens:

00:54