Ga naar de inhoud
WK voetbal

Afvaardiging regering bij kwartfinale nog onbekend, hangt af van Argentinië

Minister Schreinemacher tijdens het vragenuurtje vorige week. Beeld © ANP / Peter Hilz

Of en wat voor afvaardiging Nederland komende vrijdag naar de WK-wedstrijd tegen Argentinië stuurt, hangt af van welke afvaardiging de Argentijnen sturen. Dat zei minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) in het programma WNL op Zondag.

Mochten de Argentijnen een minister naar Qatar sturen, zal Nederland diens gelijke afvaardigen. Eerder liet het kabinet weten het na de achtste finale 'per wedstrijd te willen bekijken'. 

Bij de achtste finale tegen de Verenigde Staten was er gisteren geen Nederlandse afvaardiging aanwezig. Het kabinet liet vrijdag bij monde van minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) al weten dat er bij een kwartfinale contact zou worden gelegd met vertegenwoordigers van het land van de tegenstander.

Serieuze afvaardiging

"Als men daar met een bepaalde delegatie komt, ook politiek, dan ligt het meer voor de hand dat je dat zelf ook doet. Als we de finale halen zullen we met een serieuze afvaardiging komen", zegt Hoekstra. "Het wordt wel een keer tijd."

Minister
Lees ook:
Minister Helder vond OneLove-speldje 'meest geëigende' gebaar

Minister Schreinemacher werd ook gevraagd of koningin Máxima naar de wedstrijd gaat, mocht de Argentijnse president Alberto Fernández de kwartfinale bijwonen. Máxima is van Argentijnse komaf. Schreinemacher gaf aan hier niks over te kunnen zeggen. 

De keuze voor een Nederlandse afvaardiging ligt gevoelig vanwege de mensenrechtenschendingen in Qatar. De Tweede Kamer wilde dan ook niet dat een Nederlandse afvaardiging naar het WK zou gaan, maar daar ging het kabinet niet in mee.

Geen
Lees ook:
Geen Nederlandse delegatie naar Qatar voor achtste finale

Qatar beschikt over vloeibaar gas en het kabinet wil het land daarom te vriend houden. Volgens Hoekstra was de keuze om überhaupt naar Qatar af te reizen 'na rijp beraad' gemaakt omdat het kabinet een 'bredere dialoog over een heleboel zaken' wilde voeren, waaronder de mensenrechten. Hij spreekt tegen dat het alleen om gascontracten te doen was.

Tijdens de wedstrijd Nederland - Qatar was sportminister Conny Helder aanwezig. Zij droeg daar niet de One-Love-band, zoals collega's uit België en Duitsland eerder wel deden. Wel droeg ze een OneLove-speldje.