Ga naar de inhoud
Tabak in een tablet of zakje

Alle varianten van 'verslavend goedje' snus worden verboden

Snus wordt onder de bovenlip gestopt, waardoor het bijna niet opvalt. Beeld © AFP

Alle varianten van snus moeten worden verboden. Dat heeft het kabinet bekendgemaakt. Snus, afkomstig uit Zweden, is tabak in een tablet of zakje dat onder de bovenlip wordt gestopt. Volgens sommige experts kan snus weleens 'het nieuwe lachgas' worden.

Gebruikers krijgen door snus een sterke hoeveelheid nicotine binnen via hun slijmvlies en speeksel. Het snusverbod vindt staatssecretaris Van Ooijen nodig omdat de tabaksindustrie volgens hem 'voortdurend' nieuwe producten bedenkt waarmee jongeren in aanraking komen met nicotine.

Nicotine is slecht voor jongeren en leidt er mogelijk toe dat ze eerder gaan roken, stelt hij.

'Durf nee te zeggen'

De Amsterdamse politie waarschuwde dit jaar ook al voor snus. "Durf nee te zeggen tegen snus", luidde de boodschap. Kinderen op de basis- en middelbare school zouden worden benaderd door criminelen met gratis snus met als doel ze de criminele wereld in te lokken.

Criminelen
Lees ook:
Criminelen delen verslavende snus uit aan kinderen, politie Amsterdam waarschuwt

Het kabinet treft meer maatregelen om roken tegen te gaan. Zo mogen ook sigaretten en shag vanaf 2030 alleen nog verkocht worden in speciaalzaken. In 2024 moeten winkels die tabak verkopen zich registreren. Ook wordt roken op meer plekken verboden en wordt overwogen de minimumleeftijd voor de verkoop van tabak naar 21 jaar te verhogen. De accijns op tabak gaat dit jaar én volgend jaar met 1,22 euro omhoog.

Waterpijp

Het kabinet wilde vandaag nog niet aan een verbod op waterpijpen in de horeca. Volgens ingewijden was er discussie binnen de coalitie over een verbod en ligt D66 daarin dwars. Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat een Kamermeerderheid het daar niet bij wil laten: die is toch voor een verbod op de waterpijp in de horeca.

"Er zitten zeventig verschillende kankerverwekkende stoffen in de waterpijp. Er is echt een rol voor de overheid om bij te dragen aan een gezonde generatie", zegt VVD-Kamerlid Rudmer Heerema. Ook de PvdA vindt het onbegrijpelijk dat het kabinet de waterpijp nu nog niet wil verbieden in de horeca. "Het kabinet pretendeert te werken aan een rookvrije generatie. Het is echt zwak om de waterpijp uit te zonderen."

Als het verbod er komt, is dat slecht nieuws voor de shishazaken in ons land. "Dan kan ik de tent wel sluiten", zegt Kutaiba Alkteit, eigenaar van Dandana. 

Bekijk ook: Lidl stopt met verkoop sigaretten

00:44