Een meerderheid van de Tweede Kamer wil tóch een verbod op de waterpijp in de horeca. Het kabinet wilde na veel discussie voorlopig afzien van zo'n verbod omdat regeringspartij D66 dwarslag. De Tweede Kamer laat het daar niet bij zitten. "Als dit verbod doorgaat, kan ik de tent wel sluiten", zegt Kutaiba Alkteit van waterpijpcafé Dandana.
Volgens het RIVM is het roken van een waterpijp schadelijk voor de gezondheid. Er komen veel schadelijke stoffen vrij, zoals teer, nicotine, koolmonoxide (CO) en zware metalen. Ook liggen de shishalounges – cafés waar je waterpijp kunt roken - onder vuur vanwege de gezondheidsrisico's.
Al jaren wordt er door het kabinet overwogen om het roken van waterpijpen in cafés en restaurants in de ban te doen. Maar de afgelopen tijd ontstond er binnen de coalitie discussie over het verbieden van de waterpijp. Volgens ingewijden is D66 het niet eens met een verbod en dus wordt er vandaag met geen woord gerept over de waterpijp in de langverwachte rookplannen van staatssecretaris Van Ooijen (ChristenUnie).
Kamer laat het er niet bij zitten
Een Kamermeerderheid laat het daar niet bij zitten en dringt nu aan op een verbod op de waterpijp. SP-Kamerlid Maarten Hijink: "Ik ben zeer teleurgesteld in de staatssecretaris. Wij weten dat het roken van de waterpijp - met of zonder tabak - slecht is voor de gezondheid. Ook zet het aan tot roken. Daarom zijn we voor een verbod op de waterpijp."
Het verbod op de waterpijp wordt verder gesteund door VVD, CDA, ChristenUnie, PvdA en PvdD. Die partijen zijn samen goed voor 77 zetels, een meerderheid dus. VVD-Kamerlid Rudmer Heerema: "Er zitten 70 verschillende kankerverwekkende stoffen in de waterpijp. We willen naar een rookvrije generatie. Er is echt een rol voor de overheid die kan bijdragen aan een gezonde generatie."
"Dit kabinet pretendeert te werken aan een rookvrije generatie. Het is echt zwak om dan de waterpijp uit te zonderen. Wij zullen met een voorstel komen om alsnog de waterpijp te weren uit de horeca", Mohammed Mohandis (PvdA).

Tent wel sluiten
Een verbod heeft grote gevolgen voor Kutaiba Alkteit uit Den Haag. Hij kan zijn zaak Dandana wel sluiten als de waterpijp in de horeca wordt verboden. "Er komen in het weekend enkele tientallen klanten. Ik verkoop meer eten en drinken, maar mijn klanten komen echt om een waterpijp te roken."
Voor 15 euro kan de klant een waterpijp krijgen, en kiezen tussen allerlei soorten smaken. "Je wordt er relaxt van en is het heel gezellig. Een traditie voor sommige culturen", zegt Alkteit. Of het niet ongezond is? "Alles is ongezond; bier, roken, rood vlees. En een waterpijp is veel minder ongezond dan roken. Je blaas alles uit. En je doet het veel minder vaak. Hooguit één keer per dag."
Hoe zit het?
Rookhokken in de horeca zijn sinds 2020 verboden. Voor waterpijpen geldt tot nu toe een uitzondering. Ze mogen gewoon worden gebruikt, zolang daar geen tabak in gaat. Kruidenmengsels zijn wel toegestaan.
De meeste waterpijprokers roken het maar een paar keer per jaar, zo blijkt uit een schatting van het Trimbos Instituut. Het gaat om bijna 6 procent van alle Nederlanders van 18 jaar en ouder. In totaal heeft 14,7 procent van de volwassenen ooit waterpijp gerookt. Jongeren en jongvolwassenen roken het vaakst, jongens vaker dan meisjes.
Sommige partijen vinden een verbod onzin. "Mensen moeten zelf weten of ze roken", zegt Wybren van Haga van de Groep van Haga. Ook Forum voor Democratie is tegen een verbod. "'Wij zijn tegen want dit is betutteling van de overheid", laat een woordvoerder weten.