Ga naar de inhoud
Intensive care en operatiekamer

Nederland helpt Oekraïne met militair veldhospitaal

Beeld © ANP

Nederland betaalt mee aan een volledig toegerust militair veldhospitaal voor Oekraïne. Het gaat om een hospitaal dat modulair is en met vrachtwagens naar het front gereden kan worden. Het omvat onder meer een intensive care en een operatiekamer. Ook Estland en Noorwegen dragen bij.

Het hospitaal biedt volgens Defensie ruimte aan maximaal vier intensivecarebedden, inclusief apparatuur. De operatiekamer is groot genoeg om met zeven man tegelijk levensbedreigende behandelingen uit te voeren. De Oekraïense krijgsmacht krijgt er ook acht ambulances bij en Nederland en Estland gaan de Oekraïners helpen trainen bij het gebruik van het ziekenhuis. Waar dat gebeurt, is niet bekendgemaakt, maar het zal in ieder geval niet in Oekraïne zijn.

"De winter is begonnen en de gevechten om Oekraïens grondgebied gaan door. Met dit mobiele operationele ziekenhuis kunnen de Oekraïners ook dicht bij het front levens van militairen redden", aldus minister Kajsa Ollongren van Defensie.

Nader tot elkaar

Het veldhospitaal kost 7,8 miljoen euro en wordt geleverd door de Esten. Nederland betaalt 3,5 miljoen, Noorwegen 4,3 miljoen. Volgens de Estse minister van Defensie Hanno Pevkur 'brengt de oorlog bondgenoten en gelijkgestemden landen nader tot elkaar in plaats van verdeeldheid te zaaien'.

Het land heeft al twee keer eerder een hospitaal verstrekt. Ollongren, Pevkur en hun Noorse ambtgenoot Bjørn Arild Gram benadrukken dat ze Oekraïne willen blijven steunen.

Bekijk ook: Nederlandse militairen trainen Oekraïners: 'Keihard, intensief'

02:17