Ga naar de inhoud
Teleurstelling in Zeeland

Besluit kerncentrales Borssele uitgesteld na lek

De huidige kerncentrale in Borssele Beeld © ANP Foto

Het kabinet zal morgen naar alle waarschijnlijkheid nog niet bekendmaken dat er twee nieuwe kerncentrales worden gebouwd in het Zeeuwse Borssele. Nadat de plannen uitlekten heeft premier Rutte het onderwerp van de agenda geschrapt. Dat melden bronnen aan RTL Nieuws.

Eergisteren meldde RTL Nieuws dat de twee nieuwe kerncentrales in Borssele zouden worden gebouwd. Dat gebeurde na informatie van ingewijden.

Irritatie

In de Tweede Kamer is al tijden irritatie over het stelselmatig lekken van beleidsplannen aan nieuwsredacties. Vorige week nog stuurde Kamervoorzitter Bergkamp een brief naar premier Rutte om dat kenbaar te maken.

"lk verzoek u het uitgangspunt dat de Tweede Kamer als eerste geïnformeerd wordt, opnieuw te agenderen in de ministerraad. lk ga er vanuit dat u mij aansluitend informeert welke initiatieven van uw kant zijn te verwachten die bijdragen om bovenstaande situaties in de toekomst te voorkomen", schreef Bergkamp.

Kabinet:
Lees ook:
Kabinet: twee nieuwe kerncentrales in Borssele in 2035

Van de agenda

In reactie daarop schreef de premier dat "de ministerraad heeft besloten her in te voeren het gebruik dat in de raad geagendeerde stukken die voortijdig in de openbaarheid komen in toekomstige gevallen kunnen worden aangehouden".

Die regel bestond overigens al langer, maar werd in de afgelopen jaren zelden nageleefd.

Geen Zeeuws feestje

Het besluit over de kerncentrales lijkt nu het eerste slachtoffer van het afgestofte beleid te zijn geworden. Pikant, omdat minister Jetten vrijdag naar Zeeland zou afreizen om de plannen feestelijk te presenteren, in bijzijn van provincie en gemeente. 

Die presentatie is nu afgelast, al staan er wel nog achtergrondgesprekken in de provincie gepland. 

Naar verluidt is in de provincie met weinig vreugde op het annuleren van de plannen gereageerd. Als er volgende week in de ministerraad wél een officieel besluit valt over de plannen, zal minister Jetten naar alle waarschijnlijkheid niet alsnog afreizen naar Zeeland om het aan te kondigen, melden ingewijden. Dan zal de communicatie 'wat minder feestelijk' zijn.

Bron: RTL Nieuws