Ga naar de inhoud
32 kritiekpunten

COA kritisch op nieuwe asielwet: 'Lost crisis niet op'

Asielzoekers in een noodopvang in Drachten. Beeld © ANP

Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) heeft voor het eerst gereageerd op de nieuwe asielwet van staatssecretaris Eric van der Burg. Het COA is zeer kritisch en zegt in Trouw dat de nieuwe wet op korte termijn niet genoeg opvangplekken gaat opleveren. Het is daarmee geen oplossing voor de asielcrisis.

"Het is reëel dat de wet niet eerder dan in 2024 tot verlichting van de opvangsituatie zal leiden", zegt het COA vandaag in een kritische reactie in de krant. Het orgaan heeft volgens Trouw 32 punten van kritiek op de wettekst.

Het COA stelt dat de wet te snel is opgesteld, en dat er daarom het een en ander aan mankeert. Ook zou de tijd van twee weken die belanghebbenden kregen om met een reactie op de wettekst te komen te kort zijn geweest.

VVD'ers
Lees ook:
VVD'ers in het land balen van asielwet: 'Het is een heel slechte dag'

De spreidingswet regelt de verdeling van het aantal asielplekken over Nederland. Door de wet krijgen gemeenten die vrijwillig en op tijd extra plaatsen leveren een beloning. Gemeenten die blijven weigeren plaats te bieden aan vluchtelingen kunnen daartoe worden gedwongen. Het is nog niet duidelijk wanneer de wet in gaat.

In onderstaande video leggen we je de asielwet uit:

Verspreiding en mogelijke dwang: dit is de nieuwe asielwet

02:16

Het COA noemt dat systeem 'zeer onduidelijk' en vindt dat het averechts kan werken. Het zou voor een gemeente aantrekkelijk zijn om bestaande opvangplekken te sluiten, of eerst af te wachten wat andere gemeenten doen.

Alleenreizende kinderen

Daarnaast heeft de wet het niet over de opvang van alleenreizende kinderen (amv). Die opvang is doorgaans kleinschalig, terwijl de wet ervoor zorgt dat gemeenten een financiële bonus krijgen bij minimaal honderd opvangplekken. Volgens het COA is er daarom te weinig stimulans voor gemeenten om amv'ers op te vangen.

De kritiek van het COA ligt gevoelig, omdat het een belangrijke partner is voor staatssecretaris Van der Burg. Eerder duurde het al enorm lang voordat zijn eigen partij, de VVD, akkoord ging met de wet. De beloning voor gemeenten was een van de manieren om de VVD mee te krijgen.

Toch
Lees ook:
Toch een akkoord: VVD spreekt steun uit voor asielwet