Vrouwen en meisjes die te weinig geld hebben om tampons en maandverband te kopen, moeten die producten volgend jaar gratis krijgen. Dat wil een meerderheid in de Tweede Kamer. Minister voor Armoedebeleid Carola Schouten steunt het voorstel.
Uit onderzoek van Plan International blijkt dat 1 op de 10 meisjes en vrouwen in Nederland geen geld heeft voor menstruatieproducten. In verschillende landen zoals Schotland en Nieuw-Zeeland worden menstruatieproducten al gratis verstrekt aan minima. Vrouwen met de laagste inkomens kunnen daar gebruik van maken (inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum).
Menstruatie is geen keuze
Ook een meerderheid van de Tweede Kamer wil dit nu dus. Vandaag blijkt dat een Kamermeerderheid het voorstel van D66-Tweede Kamerlid Hülya Kat en Marieke Koekkoek (Volt) steunt. Te weten: SP, CDA, CU, PvdA, GroenLinks D66 en PvdD. Bedoeling is om de producten via voedselbanken of via het rode kruis te verstrekken. In veel gemeenten gebeurt dat al.
De maatregel zal waarschijnlijk zo'n 2 miljoen euro kosten. D66'er Kat: "Menstruatie is geen keuze. Het is iets heel normaals. Het kan niet zo zijn dat meisjes daardoor niet naar school gaan en een proefwerk of examen missen. Met gratis menstruatieproducten zorgen we ervoor dat zij weer mee kunnen doen."
VVD en PVV zijn tegen. "Er gebeurt al veel om minima te steunen in deze moeilijke tijden. Denk aan minimumloon en de energiecompensatie. Maatregelen voor specifieke producten steunen wij niet", zegt VVD-Kamerlid Daan de Kort.

College voor de Rechten van de Mens
In Nederland pleitte het College voor de Rechten van de Mens in 2020 al voor het gratis verstrekken van deze producten. Daarmee moeten volgens het college belemmeringen voor arme vrouwen worden weggenomen.
In 2021 probeerde de PvdA het gratis beschikbaar van de menstruatieproducten ook al voor elkaar te krijgen. Maar toen was daar nog geen Kamermeerderheid voor. Het kabinet vond dat een taak van de gemeenten.
Gemeenten
En gemeenten zoals Rotterdam, Amstelveen, Gouda en Utrecht deden dat de afgelopen jaren ook al. Zo verstrekten zij op verschillende manieren menstruatieproducten aan deze specifieke doelgroep. Ook het Armoedefonds en particulieren deden dat.

Kosten menstrueren
De schattingen over de kosten van menstrueren lopen uiteen: van 50 euro per jaar tot 6000 euro in het hele leven. En daar komen dan nog de kosten van pijnstillers en eventuele gemiste inkomsten door ziekmelden bij. Volgens een onderzoek van OnePoll besteedt een vrouw in haar leven bijna 6000 euro aan menstruatieproducten.