Ga naar de inhoud
Roekeloze bestuurders

VVD wil hardere aanpak notoire drankrijders: levenslang rijbewijs kwijt

Een ongeluk waarbij drank in het spel was. Beeld © ANP

Asorijders en automobilisten die herhaaldelijk met te veel drank op achter het stuur stappen en daarbij slachtoffers maken, moeten harder worden aangepakt. Nu kan voor maximaal tien jaar het rijbewijs worden ingenomen. De VVD wil daar levenslang van maken.

"Het gaat hier om roekeloze bestuurders die opzettelijk het risico nemen dat ze een zwaar ongeluk veroorzaken", zegt VVD-Kamerlid Daniël Koerhuis. Daar past wat hem betreft een zware straf bij.

Bij de begrotingsbehandeling van Infrastructuur en Waterstaat gaat Koerhuis de minister oproepen levenslange ontzegging van de rijbevoegdheid mogelijk te maken. Wel benadrukt hij dat het uiteindelijk aan de rechter is om per geval te beoordelen of deze straf op zijn plaats is.

Drankrijder
Lees ook:
Drankrijder heeft vrij spel in Nederland: pakkans flink gedaald

Met grote regelmaat gebeuren ongelukken met dodelijke afloop waarbij drank in het spel is. Vaak gaat het om chauffeurs die eerder ook al met een slok op zijn gepakt. Ook asorijders die dodelijke ongelukken veroorzaken, blijken ook vaak eerder voor soortgelijke vergrijpen met de politie in aanraking te zijn geweest.

Brede steun

Hardere aanpak van roekeloze rijders kan rekenen op brede steun in de Tweede Kamer. PvdA, GroenLinks, SP, CDA en ChristenUnie staan positief tegenover het VVD-plan, maar willen voordat ze definitief ja zeggen nog wel duidelijker horen in welke gevallen de levenslange rijontzegging zou kunnen worden opgelegd en onder welke voorwaarden.

Bekijk ook: Drankrijder reed Roberts dochter dood

02:14
Robert Balkenstein verloor zijn 19-jarige dochter toen ze werd aangereden door een dronken bestuurder. 'Het is en blijft je kleine meid.'